De lage rente is vooral goed nieuws voor eurolanden met financiële problemen
NOS Nieuws

Nederlandse rente daalt naar minder dan half procent

De Nederlandse rente blijft maar dalen. De rente op de meest gangbare staatslening met een looptijd van tien jaar is gezakt naar 0,49 procent. Nog nooit eerder is voor Nederlandse schuld zo weinig rente betaald. De rente daalt al maanden en staat sinds oktober onder de 1 procent.

De daling van vandaag is volgens obligatiehandelaren toe te schrijven aan de conclusie van de advocaat-generaal van het Europees Hof dat de ECB binnen de grenzen van het Europees verdrag en het mandaat blijft als er staatsobligaties opgekocht worden. Dit oordeel plaveit de weg voor extra steunmaatregelen van de ECB. Die worden volgende week verwacht.

Spekkopers

Ook de rente in andere eurolanden neemt af en is nog maar een fractie van wat tijdens de schuldencrisis neergeteld moest worden. Alle sterke eurolanden zitten inmiddels onder de 1 procent. De Duitse rente, die toonaangevend is, bedraagt zelfs nog maar 0,44 procent.

Alleen de zuidelijke eurolanden, die een zwakkere economie hebben, betalen iets meer. In Spanje is de rente bijvoorbeeld 1,55 procent, in Italië 1,73 procent en in Portugal 2,64 procent. Koplopers zijn de Grieken, met meer dan 9 procent rente.

De lage rente maakt van overheden spekkopers. De kosten van de staatsschuld aan rentebetalingen vallen honderden miljoenen euro's lager uit. Op kortlopend schuldpapier is de rente zelfs al negatief. Deze week werd voor het eerst ook op een Nederlandse driejarige staatsobligatie negatieve rente gegeven.

Schuld is gratis

"Het klinkt bizar, maar schuld is gratis, tot vreugde van de schatkist", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "De belegger krijgt geen rentevergoeding voor het financieren van Nederlandse schuld, maar betaalt ervoor."

De staatsrente drukt het risico uit dat een investeerder die geld leent aan de staat het risico loopt dat de staat in gebreke blijft bij het terugbetalen van de schuld. De rente is tegengesteld aan de koers van een obligatie: hoe veiliger een obligatie, des te lager de rente en des te hoger de koers.

Euro

Als de ECB besluit tot het opkopen van staatsobligaties, het zogeheten 'Quantative Easing', zet de centrale bank in feite de geldpersen aan en worden miljarden euro's in de eurozone gepompt.

Het vooruitzicht van zo veel meer euro's drukt de rente van de meeste eurolanden en leidt ook tot een lagere eurokoers. De euro kostte even 1,1729 dollar, minder dan bij de introductie ervan in 1999.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl