NOS Nieuws

Defensie detacheert geschorste topambtenaar bij NZa

Een ambtenaar die geschorst was vanwege de ICT-problemen bij het ministerie van Defensie, heeft daarna de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geadviseerd over informatiebeveiliging. Een woordvoerder van de NZa bevestigt een bericht daarover van NRC Handelsblad.

De topambtenaar werd afgelopen zomer op non-actief gesteld omdat hij medeverantwoordelijk was voor de aanhoudende ICT-problemen bij het ministerie. Defensie detacheerde hem bij de NZa. Daar stelde hij de afgelopen maanden een plan op voor de ICT- en informatiebeveiliging van computersystemen.

Goede referenties

Volgens de woordvoerder was de NZa op de hoogte van de geschiedenis van de man. "We wisten dat hij geschorst was bij Defensie, maar de ambtenaar had goede referenties en was snel beschikbaar."

De NZa benadrukt dat het plan van aanpak dat de ambtenaar de afgelopen maanden heeft opgesteld, door meerdere interne en externe adviseurs is bekeken, zoals altijd gebeurt bij zulke projecten. Hij rondt zijn werkzaamheden bij de NZa nu af.

Vier keer zo duur

Afgelopen zomer werden bij Defensie vier topambtenaren vervangen vanwege de ICT-problemen. Uit onafhankelijk onderzoek dat minister Hennis liet doen, bleek dat apparatuur sterk is verouderd. Ook zouden de verhoudingen op de automatiseringsafdeling "verstoord" zijn.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het automatiseringsproject Speer van Defensie. Het project kampt keer op keer met tegenvallers en is volgens de Algemene Rekenkamer ruim vier keer zo duur als beoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl