De terreurbeweging Boko Haram is al jaren actief in het noordoosten van Nigeria
NOS Nieuws

'Boko Haram stopt voorlopig niet'

De islamitische terreurbeweging Boko Haram trekt moordend door het noordoosten van Nigeria en dat zal voorlopig niet stoppen, zegt West-Afrika-specialist Klaas van Walraven van het Afrika Studiecentrum Leiden in het Radio 1 Journaal. "Ik denk dat dit nog wel een hele lange tijd voortduurt en dat de verkiezingen in februari niet veel verschil zullen maken."

Tekenend voor de onmacht van het Nigeriaanse leger is dat de stad Baga, die in handen is gevallen van Boko Haram, nog steeds niet is heroverd. "Dat gaat eigenlijk al jaren zo", zegt Van Walraven. Het afgelopen jaar heeft het Nigeriaanse leger grote delen van het noordoosten van Nigeria overgelaten aan Boko Haram."

Het land wordt alleen bij elkaar gehouden door de verdeling van oliegelden en het toepassen van grof geweld.

West-Afrika-specialist Klaas van Walraven

Volgens hem is het leger onmachtig, omdat de Nigeriaanse staat al decennia verzwakt is. "Onverschilligheid en incompetentie spelen een grote rol. Je kan zeggen dat Nigeria min of meer is geïmplodeerd. Het land wordt alleen bij elkaar gehouden door de verdeling van oliegelden en het toepassen van grof geweld."

De opkomst van Boko Haram is daarvan slechts een signaal. "Sinds de herinvoering van een democratisch bestuur in de jaren 90 vindt in vele delen van het land politiek en religieus geweld plaats. De situatie in het noordoosten van het land is daar slechts een voorbeeld van, maar wel het meest spectaculaire."

Het leger van Kameroen doodde gisteren 143 strijders van de terreurbeweging

Boko Haram is ook in buurland Kameroen actief. Het leger van dat land heeft daar gisteren 143 strijders van de terreurgroep gedood. Dat wil niet zeggen dat de beweging snel gestopt zal worden, zegt Van Walraven.

De hoofdstad van Kameroen, het centrum van de macht, ligt in het zuiden van het land. Dat is ver weg van het gebied in het noorden waar Boko Haram actief is. "Je kunt je afvragen of het leger dat gedeelte van Kameroen echt goed onder controle heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl