NOS Nieuws

Arrestatie bij debat Palestina-studenten Amsterdam

In Amsterdam is gisteren een man gearresteerd na afloop van het debat van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. De man was bij het debat en zou daar een andere bezoeker mondeling hebben bedreigd. Wat hij precies heeft gezegd, wil de politie niet bekendmaken.

De organisatoren van het debat willen dat de Vrije Universiteit in Amsterdam alle banden verbreekt met, zoals ze het noemen, het 'Israëlisch Apartheidssysteem'. Ze pleiten voor een 'Israëlvrije VU'.

Volgens enkele deelnemers was de sfeer tijdens het debat erg gemoedelijk. "De meeste mensen in de zaal waren het met elkaar eens." Een klein groepje was het niet eens met de opvattingen van de meeste aanwezigen. Eén van hen noemde het debat "een echokamer voor het eigen geluid".

Het was de bedoeling dat de bijeenkomst in de VU zelf zou worden gehouden, maar de universiteit verbood dat op het laatst. De organisatoren verplaatsten het debat daarop naar het Nelson Mandela Centrum aan het Weteringplantsoen in Amsterdam.

Parijs

"Wij hebben gemerkt dat na het drama in Parijs, het debat gevoelens van uitsluiting oproept binnen de universitaire gemeenschap", zei voorzitter Jaap Winter. "Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om dit debat nu niet te laten plaatsvinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl