Meerijdienst Blablacar
NOS Nieuws

Franse carpooldienst Blablacar naar India

De Franse carpooldienst Blablacar gaat voor het eerst zijn diensten buiten Europa aanbieden en wel in India. Volgens het bedrijf heeft India heel veel potentieel als het gaat om meerijdiensten, vanwege de lange afstanden tussen grote steden, relatief duur vervoer en een jonge bevolking.

Via de app en website van Blablacar kunnen bestuurders die plaats hebben in hun auto en passagiers die ergens heen moeten elkaar vinden. De dienst is vooral bedoeld voor langere ritten tussen steden, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Parijs of Berlijn. Om de veiligheid te verhogen kunnen bestuurders en passagiers elkaar na iedere rit recenseren.

Blablacar was al beschikbaar in 13 Europese landen, waaronder Nederland. Maandelijks reizen in Europa zo'n 2 miljoen mensen via de dienst.

Geen rechtszaken

In tegenstelling tot vervoersdienst Uber heeft Blablacar weinig last van juridische tegenwerking of boze taxichauffeurs.

Het idee van Blablacar is namelijk niet dat bestuurders winst maken met hun ritten, maar dat ze alleen hun brandstofkosten drukken. Een rit van Amsterdam naar Parijs kost een passagier bijvoorbeeld zo rond de 30 euro. Omdat het carpoolen betreft wordt Blablacar door wetgevers met rust gelaten.

Frans succes

Het bedrijf is een van de weinige Franse startup-successen in een industrie waarin de Amerikanen domineren. In juli haalde Blablacar 100 miljoen dollar op bij investeerders om verder te groeien. Het bedrijf verdient geld door voor iedere rit een kleine vergoeding te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl