'De maagden zitten bij de vermoorde journalisten'
De nieuwe Charlie Hebdo lag vanochtend al om 05.00 uur in de kiosk op de Champs-Élysées in Parijs. Correspondent Frank Renout was er vroeg bij.
Heb je er één kunnen kopen?
"Ja, mij is het gelukt, maar heel veel anderen niet. Ik sta nu bij een kiosk die sinds 05.00 uur open is. Daar hadden ze 700 exemplaren besteld, maar er werden er maar 50 geleverd. Die waren binnen vijf minuten uitverkocht. Veel journalisten kwamen hier een Charlie kopen.
Bij Gare du Nord lagen duizend exemplaren en die waren in tien minuten uitverkocht. Dat kwam niet alleen door journalisten, maar ook door Fransen die benieuwd waren."
Doet het je nu nog iets, nu je op de Champs-Élysées staat met een Charlie Hebdo in je handen?
"Het is een heel emotioneel nummer waar de tranen vanaf druipen. Mohammed staat op de voorpagina, dat wisten we al. Binnenin komt iedereen voorbij. President Hollande heeft een cartoon, Marine Le Pen heeft een cartoon, Jezus en joden komen voorbij, een vrouw tilt haar boerka op en laat haar sexy ondergoed zien.
De redactie heeft gezegd dat ze een gewoon nummer wilde maken. Dus wordt net als altijd iedereen op de hak genomen, ook de terroristen zelf. Ik zie zelfs een spotprent met twee terroristen in de hemel die vragen waar hun zeventig maagden blijven. Het antwoord dat ze krijgen: die zitten bij de journalisten die jullie hebben vermoord."
Wat wordt er geschreven over de aanslag?
"De teksten zijn toch vooral emotioneel en ongemakkelijk. Eén medewerker heeft een fictief telefoongesprek opgeschreven met Charb, de vermoorde hoofdredacteur. Een andere columnist zegt dat hij zijn woorden echt in tranen heeft geschreven en dat hij een week na dato nog steeds het gevoel heeft dat hij moet overgeven.
Maar er is ook ongemak. De redacteuren hebben ontzettend veel steun gekregen, terwijl het vroeger toch een noodlijdend blad was, laten we dat niet vergeten. De redactie vraagt zich af of de massale steun zich nu ook zal vertalen in een massale afkeer van wat zij noemen het islamitisch fascisme."
Wat zijn de reacties op de voorpagina, met daarop weer een afbeelding van Mohammed?
"De koepelorganisatie van moslims in Frankrijk heeft al gezegd dat ze er niet blij mee zijn, maar ze gaan er in het openbaar niets over zeggen. Het ligt allemaal nog te gevoelig. Ze roepen alle moslims op om kalm te blijven en waardig te reageren. Zelfs als je het er niet mee eens bent, we leven hier in Frankrijk, en hier geldt vrijheid van meningsuiting", is hun boodschap.
Is de belangstelling groot voor het blad?
"Ja, er is complete gekte op de Champs-Élysées. Bij een krantenwinkel schuin tegenover de Arc de Triomphe stond een rij van 200 mensen te wachten. In de rij is zelfs een ruzie uitgebroken omdat mensen voordringen.
Het zijn gewone Fransen die hier staan. Ze zeggen dat ze een statement willen maken voor de vrijheid door het blad nu te kopen. En zo willen ze ook Charlie Hebdo steunen."
Met drie miljoen exemplaren moet er toch genoeg zijn voor iedereen?
"De man bij de krantenkiosk zei dat de krant in etappes wordt gedrukt. Normaal worden er 50.000 exemplaren van Charlie Hebdo gedrukt, dit keer drie miljoen. Dat kan natuurlijk niet in één keer. Dus drukken ze in etappes. De eerste oplage is nu verspreid. Dat betekent dat de meeste boekwinkels minder krijgen dan normaal, vandaar de drukte.
Overigens is deze editie slechts acht pagina's terwijl het er normaal zestien zijn. En deze editie geldt ook voor twee weken, terwijl het normaal één week is. Een reguliere Charlie Hebdo kunnen we dus pas over twee weken verwachten."