Het is de tweede keer dat een herzieningsverzoek wordt afgewezen
NOS Nieuws

Herzieningsverzoek Bouterse afgewezen

De Hoge Raad heeft een herzieningsverzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse afgewezen. De advocaat van Bouterse had het verzoek ingediend omdat de Surinaamse president in 1999 op basis van een valse verklaring zou zijn veroordeeld voor drugssmokkel.

Bouterse werd toen bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van bijna 500 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam. Die veroordeling was voornamelijk gebaseerd op een verklaring van kroongetuige Patrick L. Deze Belg legde zijn verklaring af in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels van zijn verklaring teruggekomen.

Onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal

Volgens de Hoge Raad is bij het indienen van het herzieningsverzoek niet duidelijk gemaakt waarom de kroongetuige zijn verklaring heeft ingetrokken. "Deze nieuwe verklaring levert dan ook geen grond op om aan te nemen dat eerdere verklaringen onjuist waren", aldus de Hoge Raad.

De advocaat van Bouterse, Inez Weski, stelde verder dat de veroordeling van Bouterse berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal. De Hoge Raad vindt dat ze deze aanname niet heeft gemotiveerd.

Het is niet de eerste keer dat een herzieningsverzoek van Bouterse wordt afgewezen. Een eerder verzoek in 2003 werd ook al afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl