Het Nigeriaanse leger in het noorden van het land
NOS Nieuws

'Het Kameroense leger is beter georganiseerd'

Het leger van Kameroen heeft afgelopen nacht 143 strijders van Boko Haram gedood. Een gevoelige nederlaag voor de islamitische terreurbeweging die in beide landen actief is. Anders dan Nigeria lukt het Kameroen wel om Boko Haram-strijders te doden. Niet eerder kwamen zo veel rebellen tegelijk om het leven bij een gevecht op Kameroens grondgebied.

Volgens journalist en Afrika-kenner Gerbert van der Aa komt dat doordat het leger van Kameroen beter is georganiseerd. "Kameroen heeft sinds 1982 een dictator aan de macht met een aantal goede elitetroepen om zich heen. Die troepen zijn vooral om de dictator te beschermen, maar kunnen ook worden ingezet om terroristen te bestrijden."

Corrupt leger

Het Nigeriaanse leger is daarentegen erg corrupt en slecht georganiseerd, zegt Van der Aa. "Zo hoorde ik dat soldaten van het Nigeriaanse leger er met een auto op uit werden gestuurd om terroristen aan te pakken. Alleen deed de verlichting van de auto het niet en was er ook niemand om het te maken." Ook klagen veel soldaten dat ze niet betaald krijgen.

"Boko Haram is juist ooit opgericht om een einde te maken aan de corruptie in het land. Met het invoeren van de sharia zou een rechtvaardige samenleving ontstaan", zegt Van der Aa. Die strijd is ontaard in een terreurstrijd tegen de regering. "Het idee van Boko Haram dat westers onderwijs verboden is, leeft wel erg onder moslims in Nigeria. Ze verkondigen wel een idee dat populair is."

Geruchtencircuit

Het is lastig om informatie uit het gebied te krijgen dat in handen is van Boko Haram. "Kameroen heeft al een aantal maanden de grens met Nigeria gesloten. Ook zijn er vrijwel geen journalisten in het noorden van Nigeria. Dus alle informatie komt via het geruchtencircuit. Dan hoor je wel dat er iets is gebeurd, maar wat precies blijft dan onduidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl