NOS Nieuws

Weer geen pers bij nieuwjaarsontvangst koningspaar

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

De nieuwjaarsontvangst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima - vanmiddag voor Nederlandse genodigden en morgenochtend voor buitenlandse diplomaten - blijft verboden terrein voor de pers. Protesten vorig jaar van onder meer het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben daar niets aan kunnen veranderen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) blijft bij haar standpunt dat "aanwezigheid van de pers het karakter van de nieuwjaarsreceptie van de koning aantast". Wie verwachtte dat Willem-Alexander, zoals met Koningsdag en met zijn kersttoespraak, ook voor zijn nieuwjaarsontvangst een andere aanpak zou kiezen, is bedrogen uitgekomen.

Net als de afgelopen jaren mogen de media dus ook dit jaar slechts buiten "vanuit een persvak opnamen maken van de aankomst van de genodigden". En dan wegwezen.

Vorig jaar zette de RVD als doekje voor het journalistieke bloeden een zelfgemaakt filmpje van zo’n 2,5 minuut op YouTube met wat beelden en uitspraken van gasten die op de ontvangst van de koning "de Nederlandse samenleving vertegenwoordigden".

Fel protest

Tegen deze videoreportage van RVD-makelij werd vanuit journalistieke hoek ​fel geprotesteerd. Volgens de hoofdredacteuren gaat het hier om een afkeurenswaardige vorm van persbeleid, omdat "de staat zelf selecteert en beelden distribueert" in plaats van dat over te laten aan de vrije pers.

De RVD doet het voorkomen dit jaar wat soepeler voor de journalistiek te zijn. De dienst zal zich nu niet beperken tot een van overheidswege gemaakte videoreportage op YouTube en het verstrekken van wat foto’s.

Na afloop van de nieuwjaarsreceptie voor Nederlandse genodigden kunnen de media ruw beeldmateriaal krijgen en naar believen gebruiken. Maar omdat het hier om door de RVD gemaakt en geselecteerd materiaal gaat, verandert er in feite niets. De vrije pers blijft het afleggen tegen de overheidsvoorlichting.

Twee walletjes

Met dit type halfslachtige maatregelen wek je als overheid opnieuw de indruk de pers bij de nieuwjaarsontvangst van het koningspaar, waarbij ook Beatrix, Margriet en Pieter van Vollenhoven aanschuiven, liever kwijt dan rijk te zijn. Dat mag, maar maak er dan een strikt besloten bijeenkomst van.

Nu lijken Koninklijk Huis en rijksvoorlichters van twee walletjes te willen eten: geen lastige, in de weg lopende persmuskieten, maar wel ‘positieve’ beelden in de media.

En het kan zo simpel zijn! Laat een paar verslaggevers beelden en gesprekjes maken op voorwaarde dat die voor alle media beschikbaar komen. De geselecteerde en gescreende receptiebezoekers hebben daar nauwelijks last van.

Beter nog: laat de Nederlandse televisie de nieuwjaarsontvangst van Willem- Alexander en Máxima, compleet met de toespraken van koning en Eerste Kamervoorzitter, gewoon live uitzenden. Sinds het oprukken van de smartphone is het toch een illusie dat je ‘ongewenste’ beelden en uitspraken uit de openbaarheid houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl