NOS Nieuws

Anonymous haalt jihadistische sites neer

Anonymous haalt jihadistische sites neer

De hackersgroep Anonymous is begonnen met het hacken van jihadistische websites. Een aantal van die sites is sinds dit weekend niet meer bereikbaar. De hackers hadden vorige week aangekondigd dat ze de aanval zouden openen als reactie op de aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs.

In een video op YouTube laat de hackersgroep weten dat een aanval op de vrijheid van meningsuiting een aanval is op Anonymous. "Elke organisatie die kan worden gelinkt aan deze terroristische aanslagen, kan een massale reactie verwachten", zegt een vermomd lid.

De jihadistische sites worden platgelegd door een aanval op een zwakke plek in hun systeem. In sommige gevallen kunnen de hackers de hele website overnemen. "Ze kunnen dan bijvoorbeeld plaatjes en teksten veranderen, maar dat ligt er wel aan hoever ze kunnen binnendringen", vertelt tech-redacteur Rachid Finge in het NOS Radio 1 Journaal.

Weinig effect

In eerste instantie lijkt het misschien een goed initiatief om de sites te hacken, maar daar zit een keerzijde aan. Volgens Finge lijden de jihadistische sites nauwelijks onder de aanvallen. "Een hack zoals bij Sony laatst is veel erger, daarbij kwamen veel gegevens vrij die niet openbaar hadden mogen worden."

En door de aanvallen wordt het onderzoek van de inlichtingendiensten verstoord. Die willen de bezoekersgegevens van deze sites doorlichten, maar dat lukt niet als de beheerders de beveiliging aanpassen. "Als ze het lek in hun website dichten, hebben de inlichtingendiensten een ingang minder om te kunnen meekijken."

Activistische hackers

Volgens Finge zitten er in Anonymous verschillende groepen met activistische hackers. "Ze hacken soms gewoon omdat ze het leuk vinden, maar er zit vaak een visie achter hun aanval. Zoals dit keer."

De hackers willen zoveel mogelijk jihadistische sites platleggen. Ze roepen op internet op nog meer internetadressen van jihadistische sites door te geven. Op de website Pastebin.com is al een lijst verschenen met sites die in verband staan met de jihad. Ze hopen dat andere hackers de lijst gebruiken om ook de aanval te openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl