NOS Nieuws

Gemeente Binnenmaas weert 'aanstootgevende' kunst

  • Dirk Hardy
    De verboden afbeelding van Jezus
  • Dirk Hardy
    Binnenmaas wil Hitler ook niet aan de muur
  • Dirk Hardy
    De afbeelding van Jozef Stalin mag wel blijven hangen
  • Dirk Hardy
    Tom Cruise mag blijven
  • Dirk Hardy
    Dirk Hardy als schoonmaker

De gemeente Binnenmaas heeft twee kunstwerken geweerd van een tentoonstelling. De foto's van Jezus en Adolf Hitler zijn niet geschikt voor in het openbare gebouw, vindt de gemeente. Ze kunnen kwetsend zijn. Een afbeelding van Jozef Stalin mag wel blijven hangen.

Dirk Hardy was als student van de Rotterdamse Academie Willem de Kooning door de gemeente uitgenodigd om zijn werk in het gemeentehuis te exposeren. Toen hij de expositie aan het opbouwen was, werd hij aangesproken door een ambtenaar. "Ik moest verantwoording afleggen bij de wethouder. Uiteindelijk heeft de burgemeester zijn veto uitgesproken en zijn de twee werken weggehaald."

Hardy wilde zijn zesluik 'Clay' exposeren, met daarop afbeeldingen van Jezus, Hitler, Stalin, Napoleon, Tom Cruise en van zichzelf. Alle zes worden ze in dezelfde setting geportretteerd. "Ik wil met mijn werk laten zien dat verschillende ideologieën gebruikmaken van dezelfde beeldvorming. De laatste foto ben ik zelf als schoonmaker. Ik vertegenwoordig het volk dat uiteindelijk de rotzooi moet opruimen."

Gevoelig

De afbeeldingen van Hitler en Jezus wilde de gemeente, vanwege het 'gevoelige karakter', niet in het gemeentehuis exposeren, schrijft de gemeente in een reactie. "Mensen die binnenkomen, komen niet per definitie voor een tentoonstelling maar bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of het inzien van stukken. Zij worden ongevraagd geconfronteerd met een kunstwerk dat door sommige van onze inwoners als kwetsend ervaren kan worden."

De kunstenaar mag van de gemeente met een nieuw voorstel komen om de 'vrijgekomen ruimte' te vullen.

De fracties van D66 en de PvdA in Binnenmaas hebben aangekondigd dat zij vragen gaan stellen. PvdA-fractievoorzitter Jan Maarten Dank is tegen de censuur. "De gemeente vraagt een kunstenaar om te exposeren en dan wordt er zo'n inbreuk op zijn artistieke vrijheid gepleegd. Daarbij hadden we de afgelopen week allemaal de mond vol van vrijheid van pers en woord."

Morgen wordt het voorval besproken tijdens de vergadering van burgemeester en wethouders.

'Er wordt me gedeeltelijk de mond gesnoerd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl