Een medewerker van Stedin neemt het eerste volledig zelfherstellende elektriciteitsnet ter wereld in gebruik
NOS Nieuws

Stroomstoring Rotterdam automatisch opgelost

Voor het eerst in Nederland is een stroomstoring opgelost door ingrijpen van het elektriciteitsnet zelf. In Rotterdam zaten gisteren zo'n 600 huizen en bedrijven 18 seconden zonder stroom, in plaats van de gemiddelde 2 uur. Met het zelfherstellende elektriciteitsnetwerk wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort.

Door geavanceerde computertechnologie toe te voegen aan het netwerk, kunnen storingen eerder worden vastgesteld. "We hebben het elektriciteitsnet slimmer gemaakt", vertelt een woordvoerder van netbeheerder Stedin. "We kunnen computers nu laten vaststellen waar het probleem zit en de stroom laten omleiden."

Werkt echt

In juni 2012 nam Stedin het zelfherstellende net al in gebruik. Het duurde alleen tot gisteren om te zien of het ook echt werkt in de praktijk. De storing in het centrum van Rotterdam was de eerste in het net en werd veroorzaakt door een defecte kabel.

"Uitval is niet te voorkomen, maar deze technologie laat zien dat we de impact en duur van een storing drastisch kunnen verkorten", zegt de woordvoerder.

Wereldprimeur

Stedin heeft met het net in Rotterdam een wereldprimeur. Delen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben het systeem ook, maar dan bij bovengrondse kabels. "We zijn de eerste in de wereld die dit ondergronds hebben."

Voorlopig hebben alleen twee delen van Rotterdam en een gedeelte van Barendrecht het zelfherstellende net. Stedin wil in de toekomst meer kabels voorzien van de technologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl