Opstelten en Asscher bij de presentatie van het actieplan tegen jihadisme
NOS Nieuws

Wetgever al jaren steeds strenger tegen terreur

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 proberen opeenvolgende ministers van Justitie terreur hard aan te pakken. Hieronder een overzicht van nieuwe wetten en maatregelen.

Deelname aan een terroristische organisatie is expliciet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Oprichters en leiders van zo'n organisatie kunnen levenslange gevangenisstraf krijgen. Deelnemers riskeren 15 jaar cel. Ook financiering van terreur is strafbaar.

De opsporingsmogelijkheden zijn verruimd. Politie en justitie kunnen sneller gebruikmaken van methoden als telefoontaps, observeren en fouilleren. Aanwijzingen voor een terreurdaad zijn voldoende, terwijl normaal gesproken een redelijk vermoeden van schuld noodzakelijk is.

De NCTV is in 2004 opgericht. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid moet de activiteiten van politie, justitie en veiligheidsdiensten coördineren. De NCTV komt regelmatig met een dreigingsanalyse.

Integrale Aanpak Jihadisme. Vorig jaar zomer kwam het kabinet met een actieplan met nieuwe maatregelen tegen radicalisering. In de Tweede Kamer was er veel weerstand en minister Opstelten moest een deel van de plannen wijzigen.

Registratie reisgegevens. Opstelten wilde reserverings- en incheckgegevens van alle vliegpassagiers opslaan, om zo jihadgangers op te sporen. De Tweede Kamer vond dat te ver gaan vanwege de privacy, waarop Opstelten het plan introk.

Afnemen Nederlanderschap. Opstelten wil jihadgangers met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap ontnemen. De minister kan die maatregel zelfstandig nemen, zonder tussenkomst van de rechter. Onder druk van de Kamer heeft Opstelten benadrukt dat een gang naar de rechter, achteraf, wél mogelijk blijft. De Kamer moet nog instemmen met dit wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl