Het Binnenhof aan de Hofvijver in Den Haag
NOS Nieuws

'Terreurbestrijding springt omhoog op politieke agenda'

"Ik verwacht deze week al een debat over de aanslagen in Frankrijk en wat deze betekenen voor ons land. Die discussie gaat zeker oplaaien", zegt politiek verslaggever Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal.

Deze week komt de Tweede Kamer terug van het reces. De aanslagen van vorige week gaan een grote rol spelen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart, verwacht Vullings.

Privacy

"Het zal de komende tijd vooral gaan over de budgetten voor politie en justitie en de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten. Dan gaat het al snel over privacy, dus dan heb je gelijk een stevig debat te pakken."

"Ook de rol van de radicale islam en de beveiliging van synagogen en moskeeën zullen aan bod komen in het debat van deze week. Dat kunnen we dan gelijk beschouwen als het eerste verkiezingsdebat in aanloop naar 18 maart, met terreurbestrijding als centraal thema."

Behalve terreurbestrijding verwacht Vullings ook andere thema's op de agenda. "Er komen dit jaar veel hervormingen in de zorg, de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel. Ook het belastingstelsel moet op de schop. Al met al wordt het één lange campagne richting de verkiezingen."

Eerste Kamer

De Provinciale Statenverkiezingen kunnen met het oog op de verhoudingen in de Eerste Kamer een cruciale rol spelen voor dit kabinet, zegt Vullings. "In het uiterste geval kan dit het begin zijn van het einde van het kabinet. Als de machtsbalans echt drastisch verandert, komt er niets meer door de Eerste Kamer heen."

"Maar ik verwacht dat het kabinet de verkiezingen van maart gaat overleven, alhoewel de uitslag wel bepalend wordt voor de bewegingsruimte van dit kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl