Frans Molenaar betreedt zelf de catwalk waarin hij zijn couturecollectie van voorjaar en zomer 2013 toont
NOS Nieuws

Modeontwerper Frans Molenaar overleden

Modeontwerper Frans Molenaar is op 74-jarige leeftijd overleden. De couturier stierf vrijdag in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daar lag hij sinds een val van de trap, half december.

Molenaars assistent zegt in De Telegraaf dat de couturier er slechter aan toe was dan was gecommuniceerd. Eind vorige week verslechterde zijn gezondheidstoestand nog verder.

Frans Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Zijn creaties werden gedragen door tal van bekende Nederlanders, onder wie Mies Bouwman en prinses Margriet. Hij ontwierp ook de bruidsjurk van prinses Annette.

Altijd vol, mijn shows. Ze hangen in de kroonluchters.

Frans Molenaar in de Volkskrant

De Amsterdammer begon zijn carrière eind jaren 50, met stages in Parijs. In 1967 opende zijn eigen salon in Amsterdam-Zuid. Hij ontwierp vooral tijdloze, klassieke kledingstukken en presenteerde twee collecties per jaar. "Altijd vol, mijn shows. Ze hangen in de kroonluchters. Om tien uur moet je ze naar buiten duwen", zei hij daarover in een interview in de Volkskrant.

Zijn kleding had een duidelijke signatuur. Vaak met geometrische patronen, een eenvoudige klassieke schnitt en veel zwart-wit motieven.

'Frans Molenaar, creatieve duizendpoot'

Molenaar zei altijd dat hij van couture alleen niet kon leven. Daarom ging hij in zee met modewarenhuis C&A, voor wie hij onder meer betaalbare maatpakken ontwierp die een groot succes bleken. "Bij C&A zijn ze dol op me. Het loopt als een gek", zei hij daarover in de Volkskrant.

Ook ontwierp hij bedrijfskleding voor onder meer de Haagse reinigingsdienst, Albert Heijn en de landmacht.

Hij kreeg daar veel commentaar op van critici die hem verweten dat hij het maken van haute couture combineerde met commerciële opdrachten. Molenaar trok zich daar niks van aan want deze opdrachten leverden hem een gezond en rendabel bedrijf op.

Ook maakte hij af en toe uitstapjes buiten de modewereld. Zo was hij betrokken bij het ontwerp van een speciale editie van de stadsauto Ford Ka en ontwierp hij brilmonturen voor Pearle. Vanaf 2004 ontwierp hij ook glaswerk, dat regelmatig tentoongesteld werd.

Molenaar maakte in totaal bijna honderd collecties. De laatste collectie presenteerde hij in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl