Grabar-Kitarovic bracht haar stem uit in Kroatië
NOS Nieuws

Conservatieve vrouw president van Kroatië

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

Kolinda Grabar-Kitarovic is de nieuwe president van Kroatië. In een nek-aan-nekrace versloeg de conservatieve christen-democrate zittend president Ivo Josipovic met een klein verschil. Grabar-Kitarovic wordt het eerste vrouwelijke staatshoofd van Kroatië.

Met bijna 99 procent van de stemmen geteld heeft Grabar-Kitarovic een voorsprong van een kleine 20.000 stemmen. Sommige uitslagen uit het buitenland komen later in de nacht, maar het is nauwelijks denkbaar dat die de einduitslag nog zullen veranderen. "Het is over, de dame heeft gewonnen", zei de verliezer Josipovic.

De 46-jarige Grabar-Kitarovic was eerder onder meer minister van Europese Integratie en van Buitenlandse Zaken. Ze voerde als uitdager vooral campagne over de slechte economische situatie in het land. Ze verweet de sociaal-democraat Josipovic dat hij president was terwijl de economie stilstond, al had ze weinig concrete plannen voor verbetering.

Servië

De nieuwe president wil zich ook op sociale thema's laten gelden. Zo wil ze een hardere toon aanslaan tegen buurland Servië, waarmee Kroatië sinds de Joegoslavische oorlogen van de jaren 90 een zeer moeizame relatie heeft. Josipovic investeerde juist in voorzichtige toenadering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl