De Europees kampioenen Ireen Wüst en Sven Kramer
NOS Schaatsen

Kramer en Wüst 'als vanouds' de besten

Ze waren de grote favorieten voor de Europese titel en deden in Tsjeljabinsk ook wat van hen werd verwacht: Sven Kramer won zijn zevende en Ireen Wüst haar vierde Europese allroundtitel. Maar het ging niet helemaal van een leien dakje.

Kramer kreeg onverwacht zware concurrentie van Koen Verweij, die op de afsluitende 10.000 meter drie seconden tekort kwam en genoegen moest nemen met zilver. Kramer sprak dan ook van een "iets teleurstellend weekeinde", vooral vanwege zijn tegenvallende prestaties op de 500 meter en de 1.500 meter.

De Friese favoriet vierde zijn Europese titel ingetogen. Dat had te maken met vlucht MH17 en de Russische rol bij de vliegramp. "We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd. Ook als je bekijkt wat in Parijs de afgelopen dagen is voorgevallen, vind ik het niet gepast om hier groot feest te vieren. Als mens ben je daar allemaal emotioneel bij betrokken. Dat doet je wat.''

"Sven eindigt op acht EK-titels"

Kramer passeerde met zijn zevende Europese allroundtitel provinciegenoot Rintje Ritsma op de ranglijst aller tijden. De Beer van Lemmer won in zijn loopbaan zes Europese titels en sprak, met een knipoog, van een "droevige dag".

Ritsma betwijfelt wel of er nog veel Europese titels bij gaan komen voor Kramer als de 10.000 bij de EK allround over twee seizoenen wordt ingeruild voor de 1.000 meter.

Kramer ingetogen na zevende titel

Wüst zet boosheid om in energie

Bij de vrouwen had Ireen Wüst, zoals verwacht, te maken met geduchte concurrentie van Martina Sábliková. Zelf zei ze in Tsjeljabinsk ver van haar topvorm verwijderd te zijn: "Iedereen zei vooraf dat ik het wel weer even zou doen, maar zo zie ik het niet."

Na de eerste dag werd de Brabantse schaatskoningin nog op de hielen gezeten door haar Tsjechische rivale, vooral door een tegenvallende 3.000 meter. "Het is een allroundtoernooi, dan zit er altijd wel een mindere afstand tussen", analyseerde Wüst. "Dan word ik boos, maar gebruik ik die energie om weer harder te rijden."

En dat lukte: op de 1.500 meter maakte een getergde Wüst korte metten met de frêle Tsjechische. De afsluitende 5.000 meter kon ze vervolgens "lekker gecontroleerd uitrijden", met een veilige marge van 11 seconden op Sábliková.

"Elke titel is er één"

Voor Wüst was het de vierde Europese titel, waarmee ze op gelijke hoogte komt met Sáblikova. "Elke titel is er één", stelde de opgetogen kampioene. "Van mij mogen er nog wel een paar bij komen. Ik ben in elk geval heel blij dat het nu ook gelukt is met mijn nieuwe ploeg.''

Wüst: je moet het toch maar weer doen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl