NOS Nieuws

Lange stoet trekt stapvoets door Parijs

  • AFP
    Familieleden van de slachtoffers lopen mee in de mars
  • AFP
    Duizenden mensen op het beginpunt van de protestmars in Parijs
  • AFP
    Redactieleden van Charlie Hebdo bij de mars
  • AFP
    Premier Rutte en president Hollande voor de mars begint
  • AFP
    Demonstranten op het Monument voor de Republiek
  • Roel Bolsius/NOS
    Ik ben Charlie
  • AFP
    Honderdduizenden mensen rondom Place de la République
  • ANP
    Veel demonstranten dragen borden en spandoeken
  • ANP

In Parijs gaat de Mars van de Republiek veel langer duren dan was gepland. Het tempo ligt laag en vanwege de massale opkomst moesten veel mensen lang wachten voordat ze van start konden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het onmogelijk te zeggen hoeveel mensen zich in Parijs hebben verzameld. Maar het ministerie voegt eraan toe dat deze manifestatie de grootste is uit de Franse geschiedenis.

Van tevoren werd uitgegaan van een miljoen deelnemers, maar volgens de organisatie zijn het er 1,3 tot 1,5 miljoen.

Nation

Op Place de la Nation, het eindpunt van de route van 3,3 kilometer, arriveren inmiddels steeds meer mensen. Maar het duurt naar verwachting nog uren voordat iedereen daar is aangekomen. De stoet vertrok even voor 15.30 uur vanaf de Place de la République.

Om het tempo enigszins op te voeren, kiezen velen ook andere trajecten dan de aangewezen route om Place de la Nation te bereiken. De sfeer is gemoedelijk, mensen zingen, scanderen "Charlie" en zwaaien naar politieagenten. Bij de aanslagen van afgelopen week in Parijs zijn drie agenten om het leven gekomen.

Nabestaanden

De stoet wordt geleid door de nabestaanden van de zeventien slachtoffers van de aanslagen van afgelopen week.

President Hollande deed met zo'n zestig staatshoofden en regeringsleiders bijna een uur mee aan de manifestatie. Onder hen was ook premier Rutte.

De Franse president Hollande liep gearmd met president Keita van Mali, een land waar veel terroristen actief zijn. Franse militairen doen in Mali mee aan de strijd tegen terreur.

Hollande sprak met de nabestaanden voordat hij samen met zijn hoge gasten de mars verliet voor een beraad op het Elysée, het presidentiële paleis.

Er zijn 2200 man politie en veiligheidspersoneel op de been om de mars in goede banen te leiden. Op daken langs de hele route zijn scherpschutters aanwezig.

Buiten Parijs

Ook in andere Franse steden en elders in de wereld wordt gedemonstreerd tegen geweld. In tientallen Franse steden zijn grote mensenmassa's bijeengekomen om de slachtoffers van de aanslagen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo, een kosjere supermarkt en een politieagente te herdenken.

In Lyon lopen zeker 100.000 mensen mee met de mars door de stad, in Saint Étienne zijn 60.000 betogers bijeen. Ook in het zuidelijke Perpignan (opkomst 40.000), Lille (40.000) en Rennes (30.000) zijn er lange marsen tegen de terreur.

De voorvrouw van de ultra-nationalistische partij Front National, Marine Le Pen, loopt mee in de zuidelijke stad Beaucaire, een gemeente met een FN-burgemeester. De deelnemers aan die mars scanderen "Marine, Marine!", meldt een journalist van Le Monde die erbij is.

Le Pen was welkom bij de mars in Parijs, maar de organisatie wilde niet dat ze vooraan zou lopen, bij de andere Franse politici, vanwege haar anti-immigratiestandpunt.

Marine le Pen liep mee met een protest in Beaucaire

Solidariteit

Over de hele wereld worden solidariteitsmanifestaties met Frankrijk gehouden. Zo zijn er bijeenkomsten in onder meer Sydney, Liverpool, Brussel, Berlijn, Madrid, Athene, Ramallah, Tokio en Nicosia.

Op Twitter wordt gemeld dat de politie in Moskou tijdens een spontane manifestatie enkele betogers heeft opgepakt.

  • NOS / Jeroen Wollaars
    Ook in Berlijn wordt geprotesteerd
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Onder de demonstranten ook voor- en tegenstanders van Pegida

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl