NOS Schaatsen

Wüst pakt vierde Europese titel

Ireen Wüst heeft in Tsjeljabinsk op de EK allround met groot vertoon van macht haar vierde Europese titel in de wacht gesleept. Martina Sábliková werd op flinke achterstand tweede en Linda de Vries eindigde knap als derde.

De leidende positie van Wüst kwam op de afsluitende 5.000 meter niet meer in gevaar. De winst ging uiteraard naar de Tsjechische in een tijd van 7.00,70, maar met 7.05,63 en een zilveren afstandsmedaille bleef Wüst ruim binnen de marge van 11 seconden.

Wüst kon lang eenvoudig bijblijven, om in de slotronden wat gas terug te nemen en op haar gemak naar de titel te rijden. "Ik heb lekker controlerend kunnen rijden. Ik weet dat 11 seconden meer dan honderd meter is, dus ik wist dat het wel goed zat", analyseerde de nuchtere Europees kampioene na haar rit.

Brons De Vries, Voorhuis vijfde

De Vries reed de vierde tijd (7.09,52) waarmee ze zich handhaafde op de derde plaats in het klassement. De Vries veroverde haar tweede EK-medaille, na zilver twee seizoenen geleden in Heerenveen. De 26-jarige Drentse verzekerde zich samen met Wüst van een ticket voor de WK allround in maart in Calgary.

"Als je na de eerste dag derde staat, moet je proberen dat te handhaven", stelde een dolgelukkige De Vries. "Ik vind de vijf kilometer niet de leukste afstand, dus ik was zo blij toen die erop zat."

Jorien Voorhuis werd vijfde op de 5.000 meter en eindigde ook als vijfde in het eindklassement.

  • NOS
    Eindklassement van de EK allround voor vrouwen in Tsjeljabinsk
  • NOS
    Uitslag van de 5.000 meter voor vrouwen op de EK allround in Tsjeljabinsk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl