Terrorist Amédy Coulibaly in de video
NOS Nieuws

'Terrorist supermarkt betrokken bij derde aanslag'

De man die donderdag in Parijs een politieagente doodschoot en vrijdag vier gijzelaars in een kosjere supermarkt, wordt door justitie in Frankrijk in verband gebracht met een derde schietpartij.

Een openbaar aanklager maakte vanmorgen bekend dat Amedy Coulibaly mogelijk ook een hardloper heeft neergeschoten op de dag dat elders in Parijs een aanslag werd gepleegd op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Onderzoek van de kogelhulzen toont aan dat bij de aanslag op de hardloper met hetzelfde wapen is geschoten als twee dagen later bij de gijzeling in de supermarkt. De hardloper liep ernstige verwondingen op.

Video

Vandaag is op internet een video opgedoken waarin een man die grote gelijkenis vertoont met Coulibaly zijn daden verdedigt. Coulibaly kwam om toen de politie de kosjere supermarkt vrijdag bestormde om de gijzeling te beëindigen.

De man op de video zegt te sympathiseren met Islamitische Staat en achter hem is ook het embleem van IS zichtbaar.

Volgens de veiligheidsorganisatie SITE is de video authentiek.

Afstemming

De spreker zegt dat hij zijn daden afstemde op de plannen van de broers Kouachi, die verantwoordelijk waren voor de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij vielen twaalf doden, onder wie acht journalisten.

"Wat wij doen is volkomen gelegitimeerd, in het licht van wat zij doen", zegt de man op de video. "Je kunt niet het kalifaat en Islamitische Staat aanvallen in de verwachting dat er geen tegenaanval zal volgen."

Hij toont zijn wapens en eindigt met een oproep aan anderen om soortgelijke aanslagen uit te voeren.

Wapens

De Franse politie heeft vandaag automatische wapens, identiteitspapieren en geld gevonden in een appartement in Gentilly dat Coulibaly voor een week had gehuurd. Gentilly ligt in het departement Val-de-Marne, ten zuidoosten van Parijs.

Ook lagen er vlaggen van Islamitische Staat in de woning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl