De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve (r) verwelkomt de Amerikaanse minister Holder van Justitie

VS en Europa gaan nauwer samenwerken tegen terreur

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs hebben ministers uit Europa en de VS afgesproken intensiever te gaan samenwerken in de strijd tegen terreur.

Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken organiseerde de anti-terreurtop direct na de aanslagen in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. Voor Nederland was minister Opstelten van Justitie aanwezig.

Op de top is afgesproken dat de VS en Europa beter gaan samenwerken om terrorisme te bestrijden. Alle aanwezigen hebben toegezegd om informatie over jihadstrijders die naar Syrië en Irak vertrekken of juist weer terugkeren, met elkaar te delen.

De ministers willen dat de buitengrenzen van de EU beter worden gecontroleerd. Ook moeten "bepaalde personen" aan de binnengrenzen beter gecheckt worden, zonder dat het vrije verkeer van personen te zeer wordt verstoord, zei minister Cazeneuve na afloop van de top.

De justitienetwerken van de verschillende landen moeten worden gekoppeld en Interpol krijgt hierin een centrale rol.

De Verenigde Staten organiseren op 18 februari een veiligheidstop in Washington, maakt minister Holder bekend. De genodigden zullen zich daar buigen over de aanpak van "gewelddadig extremisme", aldus Holder.

Mars

Inmiddels stroomt de Place de la République in het centrum van Parijs vol voor de grote mars tegen terreur die om 15.00 uur begint.

Er worden een miljoen mensen verwacht. De mars zal worden aangevoerd door de nabestaanden van de zestien slachtoffers van de aanslagen bij Charlie Hebdo en de kosjere supermarkt. Ook de familie van een doodgeschoten politie-agente loopt mee.

Achter hen loopt president Hollande met tientallen staatshoofden en regeringsleiders die hiervoor naar Parijs zijn gekomen.

In totaal zijn 2200 man politie en veiligheidstroepen gemobiliseerd om de megamanifestatie in goede banen te leiden. In tientallen andere steden in Frankrijk wordt vanmiddag ook betoogd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen geweld.

Begrafenis

In Parijs is vandaag ook de politieagent begraven die bij de aanslag op Charlie Hebdo op straat werd doodgeschoten. Bij de uitvaart van de islamitische agent Ahmed Merabet waren duizenden mensen aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl