Farid Benyettou tijdens het proces in 2008
NOS Nieuws

'Mentor' daders Charlie Hebdo nu verpleegkundige

De man die de terreurbroers Kouachi de radicale ideologie heeft bijgebracht, Farid Benyettou, werkt sinds kort als stagiair verpleegkunde in een ziekenhuis in Parijs. Benyettou werd in 2008 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Hij was leider van het radicaal-islamitische Buttes Chaumont-netwerk, dat zich bezighield met het radicaliseren van moslimjongeren en het recruteren van Irakgangers. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien.

Onder hen waren ook Chérif en Saïd Kouachi, de daders van de terreuraanslag van afgelopen woensdag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Het netwerk werd in 2008 opgerold en Benyettou werd veroordeeld wegens het vormen van een terroristische organisatie.

Benyettou kwam in 2011 vrij en begon het jaar daarna met een opleiding tot verpleegkundige. Juist naar het ziekenhuis waar hij sinds begin december als stagiair op de eerste hulp werkt, Pitié-Salpêtrière, zijn gewonden gebracht van de schietpartij op de redactie van Charlie Hebdo.

Achtergrond bekend

Toen duidelijk werd dat er een relatie was met de twee broers, leidde dat tot zoveel spanning onder het personeel, dat de leiding van het ziekenhuis Benyettou van zijn diensten van woensdag en donderdag haalde. Hij stond nog wel op het rooster voor drie nachtdiensten vanaf vrijdagnacht.

Een arts van het ziekenhuis zegt "dat het ondenkbaar is dat deze man, die iedereen nu kent als de mentor van de twee daders, de slachtoffers van zijn leerlingen verzorgt". De arts kan zich niet voorstellen dat de leiding van het ziekenhuis en van de opleiding van de man niet op de hoogte waren van het verleden van Benyettou.

Benyettou is niet de enige die de broers heeft geïnspireerd. Ook Djamel Beghal, die door Osama bin Laden te extreem werd genoemd, was hun mentor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl