Parijs rouwt nog steeds om de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo en de gijzeling in een supermarkt
NOS Nieuws

'Parijs vandaag hoofdstad van strijd tegen terrorisme'

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur, nu voor de NOS in Parijs

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur, nu voor de NOS in Parijs

Door buitenlandredacteur Hans Brom in Parijs

Hoe groot het wordt, kan niemand nog zeggen. Maar dat het een massale mars wordt, vandaag in Parijs, dat staat wel vast.

"Een dag zal Parijs de Europese hoofdstad zijn in de strijd tegen het terrorisme", schrijft Le Monde. En daarmee zegt de krant niets te veel.

Iedereen die er in Europa politiek enigszins toe doet, zal erbij zijn om zijn medeleven en solidariteit aan de Fransen te betuigen. President Hollande heeft een aantal leiders persoonlijk uitgenodigd en toen duidelijk werd wie er op die lijst stonden, volgde de rest vanzelf.

Voor Nederland loopt premier Rutte mee. Hij is in het goede gezelschap van onder meer de Britse premier Cameron en bondskanselier Merkel. Ook de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas komen naar Parijs.

Gigantisch

Ook komen de premiers van België, Spanje, Portugal, Finland, Noorwegen, Denemarken en Polen. En nog steeds komen aanmeldingen binnen. Met z’n allen zullen zij de stoet aanvoeren. Opvallende gast is de Oekraïense president Porosjenko, die hiermee eens te meer zijn Europese gezindheid wil tonen.

Er wordt rekening mee gehouden dat ongeveer een miljoen mensen op de mars zal afkomen. Dat is een gigantisch aantal en stelt bijzondere eisen aan de te kiezen route. Er is daarom gekozen voor niet één route, maar twee.

Twee mogelijke routes van de mars

De voettocht begint voor iedereen op de Place de la République, vanouds het beginpunt voor veel demonstraties. Het eindpunt voor iedereen is de Place de la Nation, in het zuidoosten van de stad. Verzamelen om 15.00 uur, eindtijdstip onbekend.

Republikeinse waarden

De beveiliging is ongekend complex. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen heeft premier Valls zeer uitgebreide maatregelen aangekondigd. Er zullen onder meer duizend militairen op de been zijn. Maar het is onmogelijk om de veiligheid voor 100 procent te garanderen.

Pikant is de kleine affaire rond Marine Le Pen, de leider van het rechtse Front National. Zij is niet uitgenodigd omdat ze "de republikeinse waarden van de Republiek niet onderschrijft", aldus burgemeester Hidalgo van Parijs. Daarmee doelt ze op Le Pens anti-islam- en anti-immigrantenstandpunt.

In ​een video op de website van het Front National roept Le Pen haar aanhang op om waar dan ook in Frankrijk aan soortgelijke marsen deel te nemen, maar in geen geval aan die in Parijs. Zelf doet Le Pen mee aan een betoging in Beaucaire, in het uiterste zuiden van Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl