NOS Nieuws

Frankrijk eert nog een 'gijzeling-held'

  • ANP
    Een buurtbewoner legt bloemen bij de joodse supermarkt in Parijs ter nagedachtenis aan de slachtoffers
  • ANP
    Een buurtbewoner legt bloemen bij de joodse supermarkt in Parijs ter nagedachtenis aan de slachtoffers

Een medewerker van de joodse supermarkt waar zich gisteren een bloedige gijzeling afspeelde, heeft zeker zes van de gegijzelden het leven gered. Hij deed dat door een groep, onder wie een baby van een maand, in een koelruimte in de kelder te verbergen. De medewerker is de Malinese moslim Lassana Bathily.

Toen ze rennend naar beneden kwamen, deed ik de deur van de koelcel open.

Lassana Bathily

In de Franse krant Le Parisien vertelt Bathily dat hij het licht in de ruimte doofde, de deur sloot en de koelinstallatie uitschakelde. Hij zei tegen de gegijzelden dat ze kalm en stil moesten blijven en ging toen met een goederenlift naar boven en naar buiten.

Ik deed het licht uit en schakelde de koelcel uit. Ik zei ‘blijf kalm, ik ga weer naar boven”. Toen deed ik de deur dicht.

Lassana Bathily

De politie zag hem eerst als verdachte, maar kwam er al snel achter dat Bathily belangrijke informatie kon verschaffen over de gebeurtenissen in de winkel. Daar hield terrorist Amédy Coulibaly een groep gegijzeld, nadat hij bij binnenkomst vier mensen in de winkel had doodgeschoten.

Drukkerij

Bathily wordt in Frankrijk een held genoemd, net als de medewerker van de drukkerij waarin gisteren de twee broers Kouachi zich verschansten. Die medewerker had zich op de eerste verdieping verborgen onder een gootsteen en hield vandaar via de telefoon contact met de politie, totdat die het bedrijfsgebouw bestormde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl