NOS Nieuws

Stille sabbat in Joodse buurt Parijs

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

Door buitenlandredacteur Hans Brom in Parijs

Het is opmerkelijk rustig in de Marais, de Joodse buurt in het centrum van Parijs.

Natuurlijk, het is sabbat, de orthodox-joodse winkeliers houden hun zaken dicht. Maar normaal gesproken is er geen doorkomen aan in de smalle straatjes.

Waar is iedereen?

Het is lunchtijd en restaurant Chez Marianne in de rue des Hospitalières Saint-Gervais zit dan altijd stampvol, vooral op zaterdag. Nu zijn slechts enkele tafeltjes bezet.

Als er op vrijdag een gijzeling is in een joodse supermarkt in Vincennes, dan kan hier op zaterdag best ook iets gebeuren.

Falafel-verkoper in Marais

"Als er op vrijdag een gijzeling is in een joodse supermarkt in Vincennes, dan kan hier op zaterdag best ook iets gebeuren", is de verklaring van de man in de deuropening van zijn falafel-tent.

Helemaal denkbeeldig is dat niet, leert het verleden. De klap die in deze buurt nog steeds na-dendert is de antisemitische aanslag op restaurant Chez Jo Goldenberg in de rue des Rosiers, op 9 augustus 1982.

Zes doden vielen er en 22 gewonden toen twee mannen, mogelijk Palestijnen, een handgranaat naar binnen gooiden en hun machinegeweren leegschoten op de aanwezigen.

  • Hans Brom / NOS
    In het pand van Goldenberg zit nu een modezaak
  • Hans Brom / NOS
    De zes dodelijke slachtoffers in 1982

Restaurant Goldenberg heeft het niet gered en sloot bijna tien jaar geleden zijn deuren. Ze staan weer open, maar nu voor de modezaak die in het pand zit. Op de luifel staat nog wel de oorspronkelijke naam. Aan een buitenmuur herinneren alleen nog de in steen gehakte namen van de slachtoffers aan wat er toen gebeurde.

Dat is meer dan dertig jaar geleden, maar de herinnering eraan zal niet vervagen. Ook niet na wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl