De supermarkt in Parijs die gisteren werd bestormd
NOS Nieuws

Gijzelnemer Parijs legde link met Mali

Amédy Coulibaly die gisteren mensen gijzelde in een joodse supermarkt in Parijs, verweet de Fransen dat zij via de belasting de strijd tegen moslims in Mali financieren. Dat blijkt uit een gesprek dat de gijzelnemer voerde met zijn gijzelaars, meldt de Franse zender RTL.

De zender heeft delen van het gesprek gepubliceerd dat via de telefoon kon worden gevolgd. De verbinding was na een eerder gesprek niet verbroken.

Een van de gijzelaars zegt volgens de transcriptie dat iedereen verplicht is om belasting te betalen. Coulibaly verwerpt dat idee en zegt dat hij helemaal geen belasting betaalt. "Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie met rust. Waarom doen jullie dat niet?'' vervolgt hij.

RTL wil met het vrijgeven van een deel van het gesprek aantonen dat er geen enkele ruimte was voor onderhandelingen met Coulibaly.

Mali

Frankrijk stuurde in 2013 troepen naar Mali toen duidelijk werd dat moslimextremisten de macht dreigden over te nemen. Daarna stuurde de Verenigde Naties een vredesmissie waaraan ook Nederland deelneemt. De Nederlandse militairen hebben de taak om in het noorden van het land inlichtingen te verzamelen.

De Nederlandse regering ziet in de ontwikkelingen in Frankrijk geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen. Dat staat al op substantieel en daarbij is al rekening gehouden met de Nederlandse aanwezigheid in het Afrikaanse land, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl