NOS Nieuws

Enorme groei dataverkeer via Nederland

  • Bart Kamphuis / NOS
    Het dataverkeer groeide vorig jaar met 30 procent
  • Bart Kamphuis / NOS
    Alleen al op het Amsterdamse 'internetknooppunt' wordt op piektijden 3,2 terabyte per seconde uitgewisseld
  • Bart Kamphuis / NOS
    Bedrijven uit binnen- en buitenland investeren in nieuwe dataverbindingen
  • Bart Kamphuis / NOS
    De infrastructuur is hier al goed, zeggen ze
  • Bart Kamphuis / NOS
    Glasvezelverbindingen liggen pal onder het straatoppervlak, zoals hier in Amsterdam
  • Bart Kamphuis / NOS
    De digitale infrastructuur in Nederland kan nog veel verder groeien
  • Bart Kamphuis / NOS
    Nu al levert al het dataverkeer zo'n 140.000 banen op

Naast de Rotterdamse haven en de luchthaven Schiphol ontstaat er in Nederland een derde mainport van groot economisch belang: de digitale haven. Daarmee worden de Nederlandse internetknooppunten, hostingbedrijven en datacentra aangeduid. Vorig jaar steeg het dataverkeer over de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) met 30 procent.

Ter vergelijking: de overslag in de Rotterdamse haven groeide met 1 procent en de passagiersgroei op Schiphol was 4,6 procent.

Door de exorbitante groei wordt op het Amsterdamse 'internetknooppunt' op piektijden 3,2 terabyte per seconde uitgewisseld. Dat is meer dan 3000 gigabyte.

Banen

Net als passagiers op Schiphol en goederen in Rotterdam komt data Nederland binnen om opgeslagen, beheerd en verder vervoerd te worden. Die 'havenfunctie' levert zo'n 140.000 banen op, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Schiphol is goed voor 166.000 banen en de Rotterdamse haven voor 184.000.

Bedrijven uit binnen- en buitenland investeren in datacentra en glasvezelaanleg in Nederland, vanwege de goede digitale infrastructuur in het land.

Eén van die bedrijven is het Britse Colt. Dat bedrijf bouwde afgelopen jaar nog een datacentrum in Roosendaal. "Daar hebben we een datacentrum gebouwd voor 100 miljoen euro", zegt Peter Veenman van Colt. "Het is mooi om te zien hoe het in Nederland jarenlang over de bouw van een ijshal kan gaan en zo'n datacentrum er in een paar maanden tijd staat."

Werk

Volgens de stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) kan Nederland nog verder groeien als er beter ICT-personeel wordt opgeleid.

"Technici die in het hart van het internet werken. Programmeurs. Softwarebouwers. Mensen die diensten kunnen ontwikkelen. Dat zijn de mensen die deze sector hard nodig heeft", zegt directeur Michiel Steltman.

Mooi om te zien hoe het in Nederland jarenlang over de bouw van een ijshal kan gaan en dat zo'n datacentrum er in een paar maanden staat

Peter Veenman van Colt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl