Peter Bosz kende met Vitesse een slechte generale voor het duel met PSV.

België-Nederland: 6-1 in oefenduels

Zeven keer oefende een Nederlandse club vrijdag tegen een Belgische club. Zes keer wonnen de Belgen. De spelers van Heerenveen stapten tegen Standard Luik voortijdig van het veld vanwege onvrede over de scheidsrechter. Alleen Helmond Sport versloeg een Belgische club. Ondanks twee rode kaarten wonnen de Helmonders in eigen huis met 2-1 van Patro Eisden Maasmechelen.

Vitesse kreeg in Spanje een gevoelig pak slaag van Anderlecht. De Belgisch kampioen versloeg de nummer tien van de eredivisie met 5-0. Gohi Bi Cyriac opende de score in de eerste helft, waarna in de tweede helft ook Leander Dendoncker, Aaron Leya Iseka, Aleksander Mitrovic en Mehdi Tarfi wisten te scoren. Bij Vitesse ontbrak Davy Pröpper vanwege een bovenbeenblessure.

AZ ging in het Portugese Albufeira onderuit tegen Lierse SK (0-3), FC Groningen verloor in het Spaanse Oliva van AA Gent (0-2), Heracles Almelo dolf in het Spaanse San Pedro het onderspit tegen de Belgische koploper Club Brugge (0-1) en NEC verloor in Marbella van Oostende (0-2).

Heerenveen stapt van veld

SC Heerenveen kon de Nederlandse eer nog redden met een zege op Standard Luik, maar strafschoppen deden de Friezen in het Spaanse San Pedro del Pinatar de das om. Waar de Belgen twee strafschoppen benutten, miste Mark Uth een penalty namens Heerenveen.

In de slotfase kreeg Standard opnieuw een strafschop. Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt stopte de inzet, maar toen de scheidsrechter de penalty liet overnemen, stapten de Friezen woedend van het veld. Het duel werd daarop bij een 2-0 stand gestaakt.