Nicolien Sauerbreij
NOS Sport

Sauerbreij heeft geen moeite met afscheid

Het einde van de actieve loopbaan van Nicolien Sauerbreij (35) komt in zicht: dit weekeinde de World Cup in Bad Gastein, daarna de wereldkampioenschappen in Kreischberg en dan nog twee World Cups. De wereldbekerwedstrijd in Sudelfeld (Zuid-Duitsland) op 6 en 7 februari vormen het sluitstuk van haar imposante loopbaan, met het olympisch goud op Cypress Mountain vijf jaar geleden als onvergetelijk hoogtepunt.

Het eindpunt mag dan naderen voor de enige Nederlandse olympisch kampioene in de sneeuw, het fanatisme is bij de kleine snowboardster nog overduidelijk aanwezig. Op weg naar de WK volgt ze een strak schema.

Gelukkig

Gezond leven, vroeg naar bed en 's ochtends om halfzes op. ''Ik heb er nog steeds heel veel zin in. Als ik in de sneeuw sta, ben ik gelukkig'', kijkt ze vooruit naar de op 15 januari startende wereldkampioenschappen.

Sauerbreij moet nog worden aangewezen door de Nederlandse Ski Vereniging, maar ze kent zelf geen twijfel, ondanks dat de slalom dit seizoen nog niet echt loopt en de eerste twee World Cups geen denderende resultaten opleverden.

De basis voor alles is plezier.

Nicolien Sauerbreij

Dat ze na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Sotsji besloot nog een jaar door te gaan, was geen moeilijke afweging. "Het resultaat in Sotsji heeft daarbij niet echt een rol gespeeld. De aanloop naar de Olympische Spelen is niet zo verlopen als ik graag wilde."

"Ik wil op een mooie manier afscheid nemen. Dat doe ik dit seizoen, met mijn team om me heen. Het was me na Sotsji eigenlijk direct duidelijk dat ik zou doorgaan'', zegt Sauerbreij, die al haar hele topsportleven door vader Maarten wordt begeleid.

Fysieke trainingen

Sauerbreij begon bijna direct na Sotsji met fysieke trainingen, maar zocht in tegenstelling tot voorgaande seizoenen pas in september de sneeuw op. "In het verleden stond ik vrij snel na een seizoen alweer in de sneeuw. Nu een stuk later. Ik voel me goed, ben fit. De omstandigheden in de trainingsgebieden waren niet geweldig, maar de reuzenslalom loopt prima. De slalom gaat nog niet lekker'', analyseert Sauerbreij de eerste periode van het wedstrijdseizoen.

In Carezza eindigde ze in december als zeventiende, in Montafon als 26ste.

Toch heeft ze het idee dat ze zich bij de WK nog steeds kan meten met alle wereldtoppers. Omdat Sauerbreij laag op de wereldranglijst staat, start ze achterin. "Dat is lastig, maar als je door de kwalificatie komt is alles mogelijk. Mijn voornaamste doel is echter plezier hebben. Dat is de basis van alles. Ik haal altijd mijn motivatie uit de trainingen en wedstrijden, nu ook weer. Het gaat lekker."

"Ik geniet nu wel meer van de wedstrijden. Vorig seizoen stond alles, maar dan ook echt alles in het teken van de Olympische Spelen. De focus is dan enorm. Nu merk ik dat ik veel meer van de wedstrijden meekrijg en geniet. Ik heb nu geen stress.''

Uitdaging

Na Sudelfeld begin februari heeft ze er zo'n twintig jaar topsport opzitten. "Ik had het niet willen missen. Geld voor de rest van het seizoen heb ik niet. Ik houd gewoon op en ga lekker voor Randstad werken met mensen met een beperking. Daar ligt weer een hele mooie, nieuwe uitdaging. Ik kan terugkijken op een prachtige loopbaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl