Een digitale impressie van een stadion dat gebouwd wordt voor het WK voetbal in Qatar.
NOS Voetbal

Qatar: 'nul doden bij bouw WK-stadions'

Tijdens de bouw van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar zijn volgens diverse partijen de afgelopen jaren meerdere doden gevallen. FNV Bouw sprak in november 2014 zelfs van honderden doden. De Britse krant The Guardian kwam na eigen onderzoek in september 2013 zelfs tot duizenden doden.

Het organisatiecomité in Qatar ontkent nu desgevraagd dat er slachtoffers zijn gevallen tijdens de bouw van WK-stadions. Volgens Nasser Al-Khater, lid van het organisatiecomité, kloppen de verhalen over de doden niet. Hij beweert, in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder, dat de gegevens zijn gemanipuleerd.

"Helaas worden op dit moment de aantallen dodelijke slachtoffers uit hun verband gerukt. Want op zichzelf betekenen die getallen niets als ze niet worden vergeleken met de gemiddelde sterfte per 100.000 inwoners en de oorzaak niet wordt onderzocht. We moeten 't uitzoeken."

Nul doden

Al-Khater heeft geen twijfels. Hij is bijzonder uitgesproken. "Er zijn bij de WK-projecten tot nu toe nul doden gevallen."

De Qatarees zegt wel degelijk oog te hebben voor de omstandigheden waaronder de arbeiders moeten werken. "Ik ben het volkomen met u eens. Rechten van arbeiders zijn belangrijk. Klopt." Organisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en de Internationale Arbeids Organisatie, vinden dat Qatar daar nu ook naar moet handelen. De vele beloften zijn tot nu toe loos gebleken, op enkele verbeteringen in de huisvesting na.

Al-Khater wordt ondertussen moe van alle beschuldigingen. Want die zijn volgens hem dus onterecht.

Meer over de omstandigheden bij de bouw van de WK-stadions in Qatar en het trainingskamp van Ajax komende zondag bij NOS Studio Sport (19.00 uur) op NPO 1.

Nasser Al-Khater: aantallen doden uit verband gerukt

Amnesty International maakt zich grote zorgen over de situatie in Qatar. Woordvoerder Ruud Bosgraaf: "De arbeiders moeten in de hitte vaak lange dagen maken. Tien, twaalf uur per dag. Soms zes dagen in de week. Veel arbeiders met hartfalen worden daar slachtoffer van."

"Ons steekt vooral het kafala-systeem. Arbeiders kunnen niet meer van werkgever veranderen als ze ontevreden zijn. Toen ze naar Qatar kwamen werd ze een veel rooskleuriger plaatje geschetst. Daar komt niet van terecht. Het gaat om bijna een miljoen werknemers. We hebben in het verleden al eens gevraagd aan de overheid van Qatar om hier iets aan te doen."

Amnesty maakt zich zorgen om Qatar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl