NOS Schaatsen

Kramer: lijstjes niet mijn primaire doel

Kramer: speurhonden in het hotel

Niet meer dan 22 mannen staan er zaterdag aan de start in Tsjeljabinsk, waar dit weekeinde de EK allround worden afgewerkt. Het laagste aantal sinds het toernooi van 1953, toen er in Hamar slechts 21 schaatsers present waren.

Het deelnemersveld is ingekrompen om minder ritten en daarmee een sneller programma te creëren, weet Sven Kramer. Maar, moet de Nederlandse kopman erkennen, er zijn ook afzeggingen van schaatsers die geen trek hadden in de verre trip of een bezoek aan het Rusland van de omstreden Vladimir Poetin niet zagen zitten.

Voor Kramer allemaal geen redenen om thuis te blijven. "Het blijft toch een EK. En degenen die er wél zijn, kunnen gewoon een mooi toernooi neerzetten. Ik hoop vooral dat het een leuk kampioenschap gaat worden. Het is sowieso twee dagen uitverkocht, er zijn twee keer 4.000 kaarten verkocht. Ik heb er zin in."

Groeien

De Fries, die vanwege de naderende Winterspelen de EK van vorig jaar oversloeg, heeft inmiddels zes Europese allroundtitels op zijn naam staan. Een record dat hij deelt met landgenoot Rintje Ritsma. Nog één eindzege en Kramer staat op eenzame hoogte in Europa. "Tuurlijk zou ik dat leuk vinden. Het staat mooi. Maar het is niet mijn primaire doel om in die lijstjes bovenaan te komen."

"Vier afstanden in twee dagen is gewoon pittig. Maar als je daar goed van herstelt, word je er zeker beter van. Ik heb die hardheid nodig richting WK afstanden en WK allround. Daarom is het toernooi belangrijk voor mij: om te groeien in het seizoen."

De terroristische aanslag van woensdag in Parijs, die twaalf mensen het leven kostte, was ook de schaatsers in Tsjeljabinsk niet ontgaan. "Dat was wel even schrikken. Bij ons ging meteen het hotel dicht. Speurhonden in het hotel. Omdat het toch een internationaal evenement is. Dan denk je: mwa... Dat is niet heel relaxed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl