Libanese kranten brengen het nieuws over de aanslag prominent
NOS Nieuws

Islamitische media terughoudend en feitelijk

Het satirische blad Charlie Hebdo kent een lange traditie van vlijmscherpe kritiek, op kerk en staat, op het leger, op dictators, op alles waar de makers tegen zijn. Dat was ook vaak de islam. Dat roept de vraag op hoe er in islamitische landen over de aanslag wordt bericht. Onze correspondenten zetten het op een rij.

Sander van Hoorn vanuit Beiroet, Libanon

"Terroristen" en "bloedbad" zijn woorden die in bijna alle Libanese krantenkoppen voorkomen, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. Vrij feitelijk doet de krant Al Hayat verslag van de aanslag "die het hart van Parijs in koelen bloede raakte".

Annahar is wat afstandelijker, met de vaststelling dat het bloedbad Frankrijk en Europa geshockeerd heeft. Deze krant heeft wel een cartoon op de achterpagina, van een pen die de loop van een kalasjnikov doorboort.

NOS-correspondent Sander van Hoorn
De bewuste cartoon in Annahar

De aanslag domineert de voorpagina’s, maar vult ze niet. Bijna elke krant heeft ook plaats voor de doden die zijn gevallen door winterstorm Zina. Het populistische Al Anwar opent daar zelfs mee en brengt de aanslag in Parijs vrij klein.

Veroordeling is er over de hele linie. De Franstalige Libanese krant L’Orient du Jour spreekt over "de 11 september van het vrije denken in Frankrijk". Opvallend is dat geen van de kranten een cartoon uit Charlie Hebdo heeft geplaatst. Alleen het pan-Arabisch Al Shark Al Awsat heeft een tweet geplaatst van iemand die een cartoon uit het blad postte.

De commentaren zijn eigenlijk over de hele linie veroordelend (in lijn met de reacties uit de Arabische wereld, waarover ook bericht wordt). Het commentaar van Al Diar suggereert dat dit, net als 11 september, een zionistisch complot is. Maar Al Diar is dan ook een krant van Hezbollah.

Michel Maas vanuit Jakarta, Indonesië

In het land waar het grootste aantal moslims ter wereld woont, Indonesië, is de zoektocht naar het wrak van het neergestorte AirAsia-toestel nog altijd het belangrijkste nieuws, zegt NOS-correspondent Michel Maas. "Indonesië is geen moslimland, zo min als Nederland een christenland is", zegt hij.

"Er is een radicale, luidruchtige en intimiderende minderheid, maar de meerderheid voelt zich in de eerste plaats Indonesisch." De regering heeft Indonesiërs in Parijs wel opgeroepen om voorzichtig te zijn.

NOS-correspondent Michel Maas

Sjoukje Rietbroek vanuit Casablanca, Marokko

In Marokko zijn de media redelijk terughoudend wat betreft de berichtgeving, aldus NOS-correspondent Sjoukje Rietbroek. "Het blijft allemaal vrij feitelijk. Een online krant had zelfs maar één bericht, over de koning die zijn medeleven betuigde."

"De mensen die ik hier spreek vinden het verschrikkelijk wat er in Parijs is gebeurd. Tegelijkertijd zien ze ook de toenemende islamofobie in Europa." Rietbroek wijst er wel op dat er in Marokko geen persvrijheid is. "En dit gaat wel over de islam. Als je ook maar iets verkeerds schrijft, kan dat je duur komen te staan."

Mediastilte in Palestina

De Palestijnen moesten het vandaag helemaal zonder kranten doen. Dat heeft niets te maken met de gebeurtenissen van gisteren in Parijs, een protestactie of steunbetuiging. Het is noodweer in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, met storm en zware sneeuwval. Omdat de distributie dus lastig is, hebben de kranten afgesproken om niet te verschijnen.

NOS-correspondent Sjoukje Rietbroek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl