Het nieuwe boek van Houellebecq heet Soumission
NOS Nieuws

Zelfs Houellebecq had dit niet kunnen verzinnen

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur, nu voor de NOS in Parijs

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur, nu voor de NOS in Parijs

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Op de dag van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, kwam ook Soumission uit, het nieuwste boek van Michel Houellebecq. "Het is al bijna uitverkocht", zegt Armande Bourgault van de Parijse boekhandel La Belle Lurette. "Ieder boek van hem is een evenement. Iedereen wil het gelijk hebben."

De verschijning van Soumission en de aanslag: het is een vrij explosieve samenloop van omstandigheden. Soumission, Frans voor 'onderwerping', gaat over het Frankrijk van na 2022. President Hollande heeft zijn tweede ambtstermijn afgerond en wordt opgevolgd door een moslimpresident, die de hele Franse samenleving islamiseert.

Het betekent ook het einde van de laïcité, de strikte scheiding van kerk en staat, een van de pijlers van de Franse republiek.

Angst

Dat is precies de angst van veel Fransen, vooral van de aanhang van het Front National. Die zag terreur "in naam van het geloof" op de dag dat het boek uitkwam.

Het kan haast geen toeval zijn, zou je denken. Michel Houellebecq, schrijver, enfant terrible, provocateur en choniqueur van de angst, had het zo kunnen bedenken. Maar dat Soumission op 7 januari zou uitkomen was al lang gepland.

Zelfs Houellebecq had niet kunnen verzinnen dat er die dag ook iets anders zou gebeuren. Hij heeft in ieder geval besloten om zijn promotiecampagne voorlopig stil te leggen.

Ik loop La Belle Lurette binnen, aan het begin van de Rue Saint Antoine. Een stapeltje van Houellebecq's nieuwste ligt prominent op tafel.

“Merkt u dat het beter loopt dan zijn eerdere boeken", vraag ik aan Bourgault. "Nee hoor. Iedereen wil het gelijk hebben. En dan heb ik het niet alleen over de intellectuele elite. Ook in de moslimwereld wordt hij gelezen."

Soumission is bij de boekhandel van eigenaresse Armande Bourgault bijna uitverkocht

U moet niet vergeten: dit is een roman, dit is fictie.

Boekhandelaar Armande Bourgault

Ik vraag of ze zich kan voorstellen dat Houellebecq de angst van een grote groep Fransen voor islamisering van hun land verder aanwakkert. En dat hij daarmee het Front National van Marine Le Pen in de kaart speelt.

"U moet niet vergeten: dit is een roman, dit is fictie. En daarbij, dit is een boek van een schrijver die van provoceren een kunst heeft gemaakt, die welk angstaanjagend gevoel dan ook als geen ander kan oproepen. Ik hoop dat de lezer dat goed begrijpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl