Gemeenten krijgen de meesten inkomsten via het Rijk binnen, ook die waarmee ze de zorg betalen.
NOS Nieuws

Rinnooy Kan onderzoekt gemeentefinanciën

Een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan gaat op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorstellen doen voor vernieuwingen in de financiën van gemeenten. Volgens de VNG wordt in dit onderzoek verder gekeken dan de verruiming die het kabinet wil van de gemeentelijke belastingen.

Gemeenten hebben de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheden gekregen, maar de wijze waarop gemeenten worden gefinancierd is al jaren onveranderd. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma: "Hoeveel verantwoordelijkheden we inmiddels als gemeenten ook hebben, financieel gezien zijn we afhankelijker dan ooit. Het is dus ook vooral het Rijk dat bepaalt hoever de kraan open staat. Dat zet gemeenten klem en het zet daarmee de lokale democratie klem."

De commissie zal behalve naar de lokale belastingen ook kijken naar het Gemeentefonds, waarmee het Rijk de gemeenten financiert. Hierbij wordt ook gekeken hoe het geld verdeeld wordt over de gemeenten.

Daarnaast kijkt Rinnooy Kan hoe stedelijke en landelijke gemeenten de economie stimuleren. Tot slot kijkt de commissie specifiek of de nieuwe taken die de gemeenten hebben gekregen op het gebied van bijvoorbeeld zorg aanleiding zijn om aparte financiële afspraken te maken.

De commissie brengt naar verwachting in juni advies uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl