Stefan de Vrij (l) in duel met Carlos Tevez (Juventus)
NOS Voetbal

De Vrij leest het spel steeds beter

Verdediger Stefan de Vrij vertrok afgelopen zomer van Feyenoord naar Lazio Roma. Hij heeft het naar zijn zin in de Italiaanse hoofdstad. Zondag staat de derby tegen stadsgenoot AS Roma op het programma.

"Daar heb ik heel veel zin in. Hoe erg die derby leeft, merkte ik al toen ik hier voor het eerst op het vliegveld aankwam", zegt De Vrij.

Het was een bewuste keuze van De Vrij om afgelopen jaar Feyenoord voor het buitenland te verlaten. Ook de club uit Rotterdam vond het een goed moment voor de 22-jarige international.

Lazio Roma was er als eerste bij om De Vrij in te lijven. Nog voor het WK. "Toen stond mijn keuze nog niet vast", zegt De Vrij. "Na het WK had ik wel meerdere opties, maar Lazio bleef de beste. Ik wist dat ik hier zeker aan spelen zou toekomen."

In de stad zitten vooral supporters van AS Roma. Ik moet af en toe eens op de foto, maar in Rotterdam is het erger denk ik.

Stefan de Vrij

Werken aan taal

Het is een juiste keuze geweest, zegt De Vrij. "Het leven bevalt hier goed. Mijn vriendin en ik hebben het heel erg naar ons zin. Rome is een fantastische stad en bij de club ben ik ook heel goed opgevangen."

Alleen de taal moet de Nederlandse verdediger nog even aan werken. "Het gaat steeds beter, maar ik had gehoopt dat ik het sneller onder de knie zou hebben."

Op straat

De Vrij kan zich in Rome gewoon nog op straat vertonen. In tegenstelling tot zijn collega's bij AS Roma, Kevin Strootman en Urby Emanuelson. "Die kunnen de stad niet in. Als die in een winkel zijn, dan staan er zo vijftig mensen voor de deur."

"Dat heeft er denk ik mee te maken dat in de stad vooral supporters van AS Roma zitten, die van Lazio komen vooral van buiten de stad. Ik heb er hier dus weinig last van, af en toe eens op de foto, maar in Rotterdam is het erger denk ik", lacht De Vrij.

Zelfde tempo als in de eredivisie

Als het om het voetbal gaat, heeft de verdediger zich natuurlijk wel aan moeten passen in de Serie A. Toch even iets anders dan spelen in de eredivisie.

"Al moet ik zeggen dat er qua tempo niet zo heel veel verschil is. Hier is het meer tactisch. Het gaat om het juiste moment. Dan gaat het heel langzaam en dan ligt ie er toch opeens in. Dus moet je negentig minuten scherp zijn. Als verdediger is het heel leerzaam", aldus De Vrij.

Wedstrijd van het jaar

"In de eredivisie speel je vaak tegen één spits die altijd in de bal gaat, hier sta je tegenover twee spitsen, waarvan er eentje diep gaat en de ander in de bal", gaat De Vrij verder.

"Een mooi voorbeeld is toen we met Oranje tegen Italië speelden. Ik stond met Jeffrey Bruma tegen Immobile en Zaza en hoe zij speelden, dat waren we niet gewend. Toen zijn we een paar keer goed verrast. Nu lees ik dat beter en overkomt mij dat niet meer."

Op 31 juli werd Stefan de Vrij gepresenteerd bij Lazio Roma

Zin in

Zondag 15.00 uur, dan speelt De Vrij zijn eerste Romeinse stadsderby. AS Roma is de nummer twee, Lazio de nummer drie, op negen punten. De wedstrijd van het jaar, weet De Vrij ook.

"Al vanaf de dag dat ik hier ben gaat het over die derby. Als fans je zien zeggen ze altijd: 11 januari, dan is de derby en die is belangrijk voor ons. Of ik nerveuzer ben dan normaal kan ik nu nog niet zeggen. Ik heb er in ieder geval zin in, dit zijn de mooie wedstrijden om te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl