Niet eerder in de afgelopen 25 jaar daalden de prijzen in 2014 zo gering
NOS Nieuws

Inflatie naar laagste niveau in 5 jaar

De inflatie is in december gedaald naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar. Volgens de meetmethode van het CBS kwam de inflatie uit op 0,7 procent. In november was dat nog 1 procent. De prijsstijgingen nemen al sinds de zomer van 2013 af.

Vooral de goedkope autobrandstoffen drukten het prijspeil. Een liter benzine kostte in december gemiddeld 1,55 euro. Dat is 14 cent minder dan een jaar geleden. De benzine is sinds november 2010 niet zo goedkoop geweest. Ook levensmiddelen daalden in prijs.

De gemiddelde inflatie in Nederland in 2014 lag op 1 procent, dat is het laagste niveau in ruim 25 jaar.

Hogere belastingen

De inflatie vorig jaar werd vooral veroorzaakt door de hogere huren en motorrijtuigenbelasting. Lagere energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en brandstof drukten de inflatie. Producten en diensten stegen nauwelijks in prijs.

Volgens de Europese consumentenprijsindex is er zelfs sprake van deflatie: de prijzen daalden met 0,1 procent. Gisteren maakte Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, bekend dat de eurozone een deflatie had van 0,2 procent. Het verschil zit in het al dan niet meenemen van de kosten van de eigen woning, consumptiegebonden belastingen, en uitgaven door toeristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl