UCI-voorzitter Brian Cookson tijdens de WK wielrennen in september 2014
NOS Wielrennen

UCI gaat hele ploeg schorsen bij doping

De internationale wielrenunie UCI gaat ploegen schorsen waarvan meer dan één renner betrapt wordt op doping. Die schorsing zal bij twee dopinggevallen 15 tot 45 dagen duren. Bij een derde geval kan de schorsing oplopen tot een jaar.

Daarmee speelt de UCI in op de strengere regelgeving van wereldantidopingbureau WADA die sinds 1 januari van kracht is.

MPCC

De regel kent zijn oorsprong bij de MPCC, de beweging die zich inzet voor de geloofwaardigheid van de wielersport. Bij dat orgaan zijn veel wielerploegen aangesloten. Zij hebben de regel de afgelopen jaren ingevoerd, waarbij de ploegen zichzelf een schorsing van twee weken op moesten leggen bij meer dan één dopinggeval.

Astana paste de regel in oktober nog toe nadat Maksim Iglinski positief testte op epogebruik. Hij was de tweede dopingzondaar in korte tijd, nadat eerder Valentin Iglinski tegen de lamp liep.

De UCI stelt bovendien de termijn voor hercontroles bij, van acht naar tien jaar. Samenwerking met een renner die de dopingregels heeft overtreden, kan voortaan ook leiden tot een straf. Volgens de nieuwe code van het WADA kan de UCI renners voor vier jaar schorsen in plaats van twee jaar. Daarnaast gaat de UCI vaker onaangekondigd controleren bij toprenners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl