Roman Polanski was in oktober in Polen om een concert bij te wonen. Hij werd ondervraagd, maar niet gearresteerd.
NOS Nieuws

VS wil dat Polen Polanski uitlevert

De Verenigde Staten hebben Polen gevraagd filmmaker Roman Polanski uit te leveren. De VS wil hem berechten voor misbruik van een meisje in 1977.

Het is nog onduidelijk of Polen gehoor geeft aan het verzoek. Polanski werd in oktober al ondervraagd in Polen, maar de autoriteiten wilden hem toen niet arresteren. Polanski's advocaat zegt dat hij het uitleveringsverzoek aanvecht.

The Pianist

Polanski (81) heeft een Pools en een Frans paspoort. Hij is vooral bekend van de film The Pianist, die de Gouden Palm kreeg en drie Oscars.

Polanski bekende in 1977 seks te hebben gehad met een minderjarige. Hij werd veroordeeld tot 90 dagen in een psychiatrische instelling, waar hij na 42 dagen werd vrijgelaten. Hij ontvluchtte daarop de VS, omdat hij bang was dat de rechter daarna alsnog een langere straf zou opleggen.

Zwitserland

Toen de regisseur in 2009 een prijs in ontvangst nam in Zwitserland, werd hij gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Zwitserland weigerde hem uit te leveren aan de VS en Polanski werd weer vrijgelaten.

Polanski heeft al eens gevraagd of de rechter hem bij verstek kan veroordelen, maar dat verzoek is geweigerd. Polanski wil graag een uitspraak van de rechter, zodat de zaak gesloten kan worden. Zolang hij niet wordt uitgeleverd, kan hij een eventuele straf ontlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl