Van Lanschot bank bestaat als sinds 1737.
NOS Nieuws

Cadeau bij het verlaten van de cao

De meeste medewerkers van Van Lanschot Bank vallen dit jaar niet meer onder de algemene banken-cao. Volgens FNV en de Unie zijn medewerkers onder druk gezet om te tekenen voor nieuwe arbeidsvoorwaarden.

De bonden maken zich zorgen over werkgevers die buiten de cao om afspraken proberen te maken. De manier waarop Van Lanschot medewerkers over de streep heeft getrokken noemt de FNV uniek.

200 euro

Van Lanschot ontkent dat er sprake is geweest van druk. Jochem van de Laarschot van de bank zegt: "Wij zijn een specifieke bank en willen daarom maatwerk aanbieden aan onze medewerkers."

Wel bevestigt hij dat medewerkers eenmalig 200 euro kregen en een salarisstijging van 0,5 procent bij de keuze voor de nieuwe contractvorm. Volgens hem is dit geen extraatje om mensen te belonen voor het opgeven van de cao, maar een onderhandelingsresultaat. Maar vakbonden zeggen dat het extra druk legt op medewerkers. Het merendeel heeft getekend.

De bank heeft onderhandeld met de ondernemingsraad, in plaats van de vakbond. Zorgelijk, volgens Sven Laarveld van de Unie: "Deze mensen onderhandelen naast hun reguliere werk met hun werkgever. Voor ons is dat ons werk en daarom betwijfel ik of werknemers er hierdoor op de lange termijn op vooruit gaan".

"Vrijbrief voor de toekomst"

"Het bedrijf heeft nu een vrijbrief voor de toekomst", zegt Ger Klinkenberg van de FNV. "De OR mag ook in de toekomst onderhandelen namens de medewerkers die de nieuwe overeenkomst hebben ondertekend. Medewerkers realiseren zich onvoldoende dat ze collectief sterker staan dan individueel", zegt hij.

Van de Laarschot van de bank zegt de onderhandelingen met de OR juist als groot voordeel te zien: "De ondernemingsraad bestaat uit mensen die het bedrijf door en door kennen en weten daarom goed wat belangrijk is voor de bank. Bovendien zal de ondernemingsraad bijgestaan worden door externe adviseurs."



Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl