Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66
NOS Nieuws

D66: Turkije steekt middelvinger op

D66 wil dat Minister Koenders een "serieus en stevig" gesprek gaat voeren met de Turkse overheid over de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Volgens Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma kan het bijna geen toeval zijn dat tijdens een bezoek van de minister aan het land twee journalisten zijn opgepakt. "Nederland komt met uitgestoken hand naar Turkije en het lijkt of Turkije de middelvinger opsteekt", aldus Sjoerdsma.

Minister Koenders zei zelf al dat hij opheldering wil van de Turkse autoriteiten over de aanhouding van de Nederlandse journalist Mehmet Ülger. Hij werd vanochtend meegenomen voor verhoor op het vliegveld van Istanbul. Vermoedelijk is hij verhoord over foto's die hij in september heeft genomen in een Turkse rechtbank. Inmiddels is Ülger weer vrij.

Onacceptabel

Koenders is in Turkije op uitnodiging van de Turkse regering. Hij vroeg gisteren ook al aandacht voor de aanhouding van een andere Nederlandse journalist, Frederike Geerdink, die na een paar uur weer kon gaan. "Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws. Maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel", zei hij gisteravond.

D66-Tweede Kamerlid Sjoerdsma vindt dat er wel meer moet gebeuren dan alleen opheldering vragen over de aanhoudingen. "Dit moet aanleiding zijn voor een serieus gesprek met collega's van Turkse zijde om te bespreken hoe diplomatieke betrekkingen worden vormgegeven. De afgelopen jaren zien we een aaneenschakeling van incidenten, de Turkse irritatie over integratie, de Nederlandse irritatie over bemoeienis, en nu de aanhouding journalisten, allemaal aanleiding tot een stevig gesprek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl