Een skipiste in Tirol. Vooral buiten de pistes is er lawinegevaar.
NOS Nieuws

'Het is nu extra oppassen geblazen bij de skipistes'

Het is oppassen geblazen in de wintersportgebieden, want het lawinegevaar is hoog. Er zijn dit jaar al vijftien mensen omgekomen. Vorige week raakten twee talenten van het Amerikaanse skiteam bedolven onder de sneeuw en gisteren viel er een dode in Italië.

Gevaarlijk is het vooral buiten de skipistes. "Dus aan de andere kant van het paaltje. Dat is gewoon onverantwoord op dit moment", zegt directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging.

Waarom is het zo gevaarlijk nu?

"Dat heeft te maken met de late inval van de winter. Het is heel warm geweest en er lag vooral voor de Kerst heel weinig sneeuw. Na Kerstmis is daar verandering in gekomen. Op sommige plekken is er meer dan 50 centimeter gevallen. Die twee sneeuwlagen, de oude bevroren sneeuw en de verse nieuwe hechten heel slecht aan elkaar. Het duurt een tijd voor die sneeuw inklinkt."

"Intussen is het warmer geworden en de temperatuurverschillen zorgen er ook nog eens voor dat de sneeuwkristallen in de oude laag zich hebben omgevormd tot een soort suiker. Die sneeuw plakt al helemaal niet aan elkaar. Dus komt de nieuwe laag erg makkelijk los van de oude laag."

Zie je iets aan de pistes?

"Op de pistes is er geen gevaar. Die zijn keurig aangewalst. Het gaat om de plaatsen waar je de pistes verlaat, dus aan de andere kant van het paaltje. Dat doen de off-piste-skiërs, maar het gaat ook om de mensen die een stukje willen afsnijden of even tussen twee pistes ingaan. Dat is gewoon onverantwoord op het moment."

Is dat normaal gesproken al niet gevaarlijk?

"Er is altijd een risico. Er is een schaal voor lawinegevaar van 1 tot 5. Nu hebben we op bepaalde plekken lawinegevaar 4. Dus het is absoluut oppassen geblazen."

Hoe moet je als skiër met het lawinegevaar omgaan?

"Op de piste blijven. En als je toch per se off-piste wil, huur dan een gids. Die gidsen weten precies waar het nog wel kan en waar niet. Ze zoeken wat minder steile hellingen uit en weten ook meer over de sneeuwopbouw."

"Wil je zelfstandig buiten de piste, dan moet je dat doen met een groepje mensen die een cursus hebben gehad. En je moet over de juiste middelen beschikken voor het geval het toch misgaat, zodat je elkaar kunt redden."

Wat voor middelen zijn dat?

"Je moet altijd een lawinepieper bij je hebben. In je rugzak moet je minimaal een schep en een sondeerstok meenemen. En raadzaam is ook de lawine-airbag."

Skishops verkopen speciale lawine-uitrustingen

Waarschuwen ze in de skigebieden voor lawines?

"Ja, er is een vlaggensysteem, geelzwart geblokte vlaggen. Vaak gaat er een zwaailichtje aan op de pisteborden en op veel pistes hangen lawinebulletins. Maar om zo'n lawinebulletin te begrijpen, heb je wel een bepaalde basiskennis nodig. Zonder goede kennis en goed materiaal heb je buiten de piste niks te zoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl