Mehmet Ülger
NOS Nieuws

Nederlandse journalist Ülger op vrije voeten

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger is na een kort politieverhoor vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ülger werd door de politie meegenomen toen hij met zijn vrouw op het vliegveld van Istanbul op het punt stond naar Nederland terug te keren.

Na het verhoor werd Ülger teruggebracht naar het vliegveld, waar hij en zijn vrouw alsnog in het toestel naar Nederland stapten. Zijn vrouw Astrid reageerde blij en opgelucht op zijn vrijlating.

In het radioprogramma De Ochtend op NPO Radio 1 zei Ülger, toen hij op weg was naar het politiebureau, dat hij zich vermoedelijk moest verantwoorden voor het nemen van foto's in een Turkse rechtszaal, in september 2013. Hij woonde toen als waarnemer het proces bij tegen de Nederlandse journalist Fustun Erdogan. Zij was tot levenslang veroordeeld, maar is inmiddels op vrije voeten. Het nemen van foto's in een rechtszaal is ook in Nederland verboden.

Geerdink

Destijds kwam het maken van de foto's Ülger ook al op een proces-verbaal te staan. Volgens de NVJ moet de journalist zich 21 januari weer melden bij de rechtbank in Turkije. De precieze aanklacht is niet bekend.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester staat het verhoor van Ülger in Istanbul los van de politieactie van gisteren tegen de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Oost-Turkije. Die kwam ook na een kort verhoor vrij.

Ze is gespecialiseerd in de zaak van de Koerden en woont in het zuidoosten van Turkije. Geerdink zei dat ze zich geïntimideerd voelde toen acht agenten haar huis binnenvielen en haar meenamen voor verhoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl