NOS NieuwsAangepast

Chávez op bezoek bij 'broer' Bouterse

Bij de inauguratie van de Surinaamse president Bouterse liet hij het afweten, maar gisteravond kwam hij dan toch naar Suriname voor een bliksembezoek: de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Het was een dag nadat Suriname had gevierd dat het land 35 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland.

Op het presidentieel paleis tekenden de twee staatshoofden een aantal samenwerkingscontracten. Details zijn nog niet bekendgemaakt, dat belooft Bouterse te zullen doen tijdens zijn nieuwjaarsboodschap.

Olie

Wel is duidelijk dat Venezuela en Suriname rijst en olie gaan uitwisselen. En op het gebied van huisvesting zal worden samengewerkt. Want "alleen door samenwerking kun je vrijheid verwerven", zo luidde de socialistische boodschap van Chávez.

De Venezolaanse president noemde Desi Bouterse "z'n broer". "Ik verzoek het Surinaamse volk deze man te steunen", zei Chávez. De Venezolaanse regering steunt hem, wij willen een verbintenis hebben. Niet alleen wij tweeën, want wij zijn twee oude soldaten. We willen onze landen verenigen; we hebben een geweldig potentieel om samen te werken."

Kil

Zo warm als de band tussen de Zuid-Amerikaanse leiders lijkt te zijn, zo kil is de relatie tussen Suriname en Nederland.

Bouterse is in ons land niet welkom omdat hij hier bij verstek voor drugshandel is veroordeeld. Suriname vindt dat Nederland geen respect heeft voor de Surinamers die Bouterse democratisch hebben gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl