NOS Nieuws

Advocaat Belg: euthanasiewens blijft

Advocaat: hij had zich verzoend met de dood

De Belgische tbs'er Van Den Bleeken geeft zijn euthanasie-wens niet op. Dat zei zijn advocaat Jos Van Der Velpen in Nieuwsuur.

Van Den Bleeken is "een beetje verdoofd" door het nieuws dat zijn euthanasie zondag niet doorgaat, zegt de advocaat. "Die mededeling van de arts was voor hem een rake klap, vooral omdat hij die klap niet heeft zien aankomen en in de verste verte niet begrijpt. Hij heeft het er heel moeilijk mee."

Van Den Bleeken is zich volgens de advocaat al maanden aan het voorbereiden op zijn dood. Hij had van iedereen afscheid genomen. De begrafenis was "tot in de puntjes uitgestippeld". Hij was helemaal verzoend met de dood, zegt de advocaat.

Hij wijst erop dat Van Den Bleeken nooit om overplaatsing naar Nederland heeft gevraagd, maar dat hij wel constructief wil meewerken.

Ontwikkelingshulp

"Ik vermoed dat hij alsnog zal meewerken om naar Nederland te gaan, maar hij zal zijn euthanasievraag niet opgeven", zegt Van Der Velpen.

Nederland doet volgens de advocaat een beetje aan ontwikkelingshulp door Van Den Bleeken de kans te geven om daarnaartoe te gaan.

"Hij heeft altijd gesnakt naar een menswaardige behandeling. Die is er in België niet geweest. Er is in België ook geen enkele voorziening voor mensen zoals hij. Hij heeft altijd gezegd dat hij geen nieuwe misdrijven wil plegen en dat hij nooit weg wil uit een beveiligde omgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl