McDonnell arriveert met zijn dochter Cailin bij de rechtbank
NOS Nieuws

Oud-gouverneur Virginia krijgt twee jaar cel

Bob McDonnell, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia, is tot twee jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Hij was in september al schuldig bevonden, samen met zijn vrouw.

De Republikein was gouverneur van 2010 van 2014. Hij nam giften aan van een fabrikant van voedingssupplementen, waaronder dure kleding en een Rolex-horloge. In totaal ging het om 165.000 dollar aan giften en een lening van 120.000 dollar tegen een lage rente.

In ruil daarvoor kwam de gouverneur naar productlanceringen van de fabrikant. Ook regelde hij ontmoetingen voor medewerkers van het bedrijf met ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid. De fabrikant was een vriend van McDonnells vrouw. Zij krijgt volgende maand haar straf te horen.

Taakstraf

Het vonnis van twee jaar is veel lichter dan de aanklagers hadden geëist. Zij hadden aanvankelijk ingezet op een celstraf van meer dan twintig jaar, maar gedurende het proces werd al duidelijk dat het hooguit acht jaar zou worden. McDonnells verdediging vond een taakstaf voldoende.

De 60-jarige oud-gouverneur moet zich uiterlijk 9 februari bij de gevangenis melden.

Slecht huwelijk

In zijn verdediging zei McDonnell dat hij weliswaar giften heeft aangenomen, maar daarvoor geen wezenlijke tegenprestatie heeft geleverd. Voordat hij zijn straf hoorde, vroeg hij de rechter om volgende maand genadig te zijn bij de veroordeling van zijn vrouw Maureen. Het is algemeen bekend dat de twee een slecht huwelijk hebben.

Dat bleek ook tijdens het proces. Dochter Jeanine schreef een brief aan de rechter waarin ze haar vader vrijpleitte; alles zou de schuld zijn geweest van haar moeder, die voortdurend jacht maakte op koopjes en cadeaus. Omdat Maureen wist dat haar man het daar niet mee eens was, sprak ze al tijden niet meer met hem, aldus Jeanine.

Hij was daardoor ook niet op de hoogte van de afspraken die Maureen McDonnell had gemaakt met de fabrikant, betoogde de verdediging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl