NOS Nieuws

'Op fietspad niet harder dan 25 km/u'

  • ANP / Remko de Waal
    De speed pedelec haalt met gemak 40 km/u

Op fietspaden binnen de bebouwde kom moet een maximumsnelheid van 25 km/u worden ingevoerd. Dat vindt het Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid. Wie sneller wil, bijvoorbeeld op een racefiets of een elektrische fiets, moet volgens het adviesorgaan uitwijken naar de hoofdrijbaan.

Directe aanleiding voor het advies is de opkomst van de speed pedelec, een nieuw type elektrische fiets. Officieel is deze 'hogesnelheidsfiets' een snorfiets, maar wie ook nog zelf trapt, kan met gemak meer dan 40 km/u rijden. Dat kan tot ongelukken leiden omdat het snelheidsverschil met andere fietsers te groot wordt.

Veiliger

Daarnaast wordt al langere tijd gepraat over de gevaren van wielrenners op het fietspad, met name als ze in grote groepen rijden. "We krijgen veel klachten over de drukte op fietspaden, met name in stedelijke gebieden en in recreatiegebieden", zei Otto van Boggelen van het Fietsberaad in het EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens hem is het voor iedereen veiliger als de snelle fietsers van het fietspad verdwijnen. "Uit onderzoek naar bromfietsers blijkt dat er veel minder ongevallen gebeuren sinds zij op de rijbaan rijden, met name tussen afslaande auto's en snelle voertuigen op het fietspad."

Duidelijke norm

In 2010 pleitte de Fietsersbond ervoor om pelotons wielrenners de keuze te geven of ze op het fietspad willen fietsen of tussen de auto's op de weg. Het advies van het Fietsberaad gaat verder: de voorgestelde maximumsnelheid op het fietspad is niet vrijblijvend en geldt ook voor individuele fietsers.

Handhaving is wel een probleem, erkent het Fietsberaad. Op fietspaden wordt over het algemeen niet op snelheid gecontroleerd. Toch vindt het adviesorgaan, dat is ingesteld door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat, het zinvol om een duidelijke norm te stellen.

Bebouwde kom

De maximumsnelheid van 25 km/u moet gaan gelden op alle fietspaden die alleen voor fietsers bestemd zijn, waar brommers nu dus al op de hoofdrijbaan rijden. Dat zijn met name fietspaden binnen de bebouwde kom. Op fietspaden buiten de bebouwde kom mogen doorgaans wel brommers rijden. Daar zou de maximumsnelheid 40 km/u moeten worden.

Het advies is besproken in een commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en volgens het Fietsberaad was daar "veel draagvlak" voor het voorstel. Dat zou betekenen dat plannen om de speed pedelec als brommer aan te merken, waarmee ook een brommerhelm verplicht zou worden, van tafel kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl