In het handvat van het racket worden de data opgeslagen
NOS Sport

Tennisracket van de toekomst?

Volgende week testen de tennissers Lleyton Hewitt en Roger Federer in Sydney allerlei nieuwe wedstrijdformats. Er wordt doorgespeeld bij een netservice, bij 40-40 is het volgende punt meteen beslissend en de eerste speler die 4 games wint ook de set. Maar of deze aanpassingen er daadwerkelijk komen, is maar de vraag.

Op het gebied van de technologie zijn er wel veranderingen. Rafael Nadal testte tijdens zijn blessureperiode een nieuw racket. Hiermee verzamelt hij allerlei data van zijn partij.

Handvat

De technologie van het racket zit verstopt in het handvat. Er zitten sensoren in de snaren, die kunnen meten hoe hard er wordt geslagen, waar de bal op het racket komt en met hoeveel spin een bal wordt geraakt.

De gegevens worden opgeslagen op een chip. Via de USB-poort in het handvat kunnen de gegevens worden uitgelezen op een computer, tablet of telefoon. Ook kunnen de data via bluetooth direct beschikbaar worden gesteld, maar dat mag tijdens wedstrijden niet van de internationale tennisbond ITF.

Toestemming

De Franse racketfirma Babolat heeft het intelligente racket, waar jaren aan gewerkt is, voorgelegd aan de internationale tennisbond. Die gaf in mei vorig jaar toestemming om het te gebruiken tijdens officiële wedstrijden.

Voorwaarde is dat de data niet tijdens de wedstrijd worden gebruikt door een coach aan de kant, want volgens de geldende regels mag een speler tijdens een partij geen hulp krijgen van zijn coach.

Alle profs

Ook andere toppers zijn al met een eerder type van het racket gesignaleerd. Karolina Pliskova won er zelfs al een toernooi mee. Julia Görges en Caroline Wozniacki maken ook graag gebruik van het 'racket van de toekomst'.

Babolat verwacht dat binnen twee jaar alle profs met een dergelijk racket op de baan zullen verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl