De Falcon 9-raket
NOS Nieuws

Lancering herbruikbare raket uitgesteld

De experimentele lancering van een Falcon 9-raket Cape Canaveral Air Force Station in Florida is uitgesteld. De eerstvolgende mogelijkheid is komende vrijdag.

SpaceX had de gewaagde raketlancering voor vandaag gepland. Vlak voor de geplande start werd de aftelprocedure afgebroken vanwege een technisch probleem. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf wil voor het eerst een deel van een draagraket na de lancering veilig laten landen op een platform in zee. Op die manier hoopt het bedrijf dat het de rakettrap weer kan gebruiken bij een volgende vlucht.

De Falcon 9-raket zal, dus mogelijk later deze week , een vrachtcapsule naar het ruimtestation ISS brengen met voedsel, water en spullen voor wetenschappelijke experimenten voor de bemanning. Dat is al vijf keer eerder gelukt, maar de eerste trap van de Falcon-raket stortte daarna in zee en was daarmee verloren.

Het platform waarop de rakettrap moet landen, voordat het de zee op werd gesleept.
Vlak voor de start werd de aftelprocedure afgebroken.

SpaceX heeft de afgelopen jaren een techniek ontwikkeld om raketten na het opstijgen weer langzaam af te laten dalen, zodat ze hergebruikt kunnen worden.

De eerste trap van de Falcon-draagraket moet landen op een platform van 91 bij 52 meter dat in de Atlantische Oceaan drijft. Daarvoor moet de de trap zijn raketmotoren gebruiken om zijn snelheid terug te brengen van 4600 tot 7,2 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl