Het gerechtsgebouw waar het proces tegen de Boston Bomber plaatsvindt
NOS Nieuws

'Jury Boston moet openstaan voor doodstraf'

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Twaalf mensen zullen plaatsnemen in de jury tijdens het proces tegen Dzjochar Tsarnajev, de verdachte van de bomaanslagen in Boston in 2013. Maar om die jury te selecteren heeft de federale rechtbank liefst twaalfhonderd kandidaten opgeroepen. Waarom zo veel? Wie zijn ze en hoe worden ze geselecteerd?

Met bussen tegelijk worden ze deze week bij de rechtbank afgezet. De potentiële juryleden komen niet alleen uit Boston, maar juist ook uit andere steden en dorpen in het oosten van de staat Massachusetts. Zelfs van enkele eilandjes voor de kust. Dat zo'n ongebruikelijk groot aantal mensen is opgeroepen, geeft aan hoe gevoelig en moeizaam dit proces gaat worden. De rechtbank wil zeer zorgvuldig selecteren en iedere zweem van partijdigheid voorkomen. Naar verwachting kan dat wel een maand gaan duren.

Locatie

Dat is al lastig genoeg door de locatie van het proces zelf. De rechtbank ligt vlak bij de plek waar op 15 april 2013 de twee bommen ontploften. De aanslag en de daaropvolgende klopjacht joegen de stad enkele dagen de stuipen op het lijf.

De woede tegen de broers Tsarnajev, van wie de oudste broer Tamerlan omkwam, was en is enorm. De zaak en de locatie liggen dus gevoelig, waardoor de advocaten van Tsarnajev vrezen dat hun cliënt in Boston geen eerlijk proces kan krijgen. Een verzoek om een andere plek aan te wijzen, haalde het echter niet.

Twaalf mensen zullen uiteindelijk plaatsnemen in die jury in Boston. Nog eens zes anderen komen op de reservelijst. De kandidaten moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

Rechtszaak 'Boston Bomber' begonnen

Uiteraard mogen ze zelf geen crimineel verleden hebben, maar ze mogen bijvoorbeeld ook geen brandweerman zijn, of zorg dragen voor zieke familieleden of jonge kinderen. De juryleden moeten zich immers maandenlang alleen op het proces kunnen concentreren.

Ze mogen met niemand over de rechtszaak praten, geen krantenartikelen lezen over het proces of TV-programma's kijken. En de allerbelangrijkste voorwaarde: ze moeten openstaan voor de doodstraf.

Dat laatste is een zeer belangrijk punt. Want de federale aanklagers zullen in deze uitzonderlijke zaak vrijwel zeker de doodstraf eisen, als verdachte Tsarnajev schuldig wordt bevonden. Dat zou een bijzonder moment zijn, omdat het progressieve Massachusetts op staatsniveau de doodstraf al in de jaren 80 heeft afgeschaft. Alleen een federale (lees: landelijke) rechter zou dat nog kunnen, maar ook dat is zeer zeldzaam in Massachusetts. Sterker nog: er is al sinds 1946 geen veroordeelde daadwerkelijk ter dood gebracht in Massachusetts.

En dus, wederom om partijdigheid te voorkomen, wil de rechtbank per se dat ieder jurylid het opleggen van de doodstraf in overweging durft te nemen. Kandidaten die daar principiële bezwaren tegen hebben, worden geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl