NOS NieuwsAangepast

Brandenburger Tor donker om Pegida-demonstratie

  • AFP
    Gesluierde vrouwen bij de tegendemonstratie tegen Pegida bij de verduisterde Brandenburger Tor
  • EPA
    De Brandenburger Tor, het Duitse symbool voor vrijheid, wordt vanavond niet verlicht
  • EPA
    Aan het begin van de avond was de verlichting nog wel aan
  • EPA
    Ook in het centrum van Keulen is de verlichting uit
  • brongaeh / Flickr / Creative Commons by-nc-sa
    Normaal zien de spoorbrug en de Dom er 's avonds zo uit

Uit protest tegen de Pegida-beweging, die in verscheidene Duitse steden demonstreert tegen wat ze de islamisering van Duitsland noemt, werden toeristische trekpleisters in Berlijn en Keulen gisteravond niet verlicht. De Brandenburger Tor in Berlijn en de Domtorens in Keulen stonden in het donker.

Vorige week ontstond in Keulen het idee om de verlichting van gebouwen uit te zetten, als protestactie tegen Pegida. De beheerder van de Dom besloot meteen om mee te doen. Hij wil niet dat de kerk het decor wordt van de Pegida-demonstraties. Kardinaal Woelki deed vanavond zelf het licht uit.

Ook een andere kerk en het Chocolademuseum stonden in het donker, net als de bekende boogbrug over de Rijn.

Brandenburger Tor

In Berlijn besloot de gemeente om de verlichting van de Brandenburger Tor uit te zetten. De Brandenburger Tor staat in het hart van de stad en werd na de val van de Berlijnse Muur het Duitse symbool van vrijheid.

De lokale afdeling van De Groenen had het stadsbestuur opgeroepen om zich aan te sluiten bij het Keulse initiatief. Daarop kwam aanvankelijk geen reactie, maar aan het begin van de avond ging toch het licht uit.

Tegendemonstraties

In Keulen en Berlijn waren grote demonstraties tegen Pegida. In beide steden stonden 300 tot 500 Pegida-aanhangers tegenover duizenden tegendemonstranten. Ook politici doen mee aan de tegendemonstraties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl